Zbijanje šale s narodom

Anita Janković Rečević
Zbijanje šale s narodom

Danas je 1. april, Svjetski dan šale, iliti dan za podvale i lažne vijesti koje za cilj imaju puno smijeha, a koji, istinu za volju, često i izostane. Dan kada mnogi, uglavnom oni nepromišnjeni, nasjednu na razne smicalice vrlih šaljivdžija i to samo jer prethodno nisu razmislili koji je dan u godini, a ne jer je duhovitost prvoklasna.

U BiH je, kao i obično, slika nešto drugačija nego u ostatku svijeta. Budući da se humor, čitaj budalaština, za našu zemlju veže odvajkada, da smo od viceva o Muji i Hasi napravili nadaleko poznat brend, potpuno je onda logično i što građani BiH sami sa sobom zbijaju šalu.

Odnosno, bez bilo kakvog otpora dozvoljavaju da budu nasamareni svih 365 dana u godini, ne samo 1. aprila, i tako, evo, već pune tri decenije.

Domaći političari, bez obzira na to kojoj struji pripadaju, da li dolaze iz opozicije ili iz vlasti, da li zastupaju interese Srba, Hrvata ili Bošnjaka, svakodnevno zbijaju šalu sa ovdašnjim narodom koji uopšte nema odgovor na sve ono što se radi s njim. Tačnije, imaju jedan, vrlo popularan već deset godina. A to je odgovor koji se ogleda u napuštanju vjekovnih ognjišta i bijegu iz zemlje i to što dalje na zapad kako pošalice, obećanja i podvale naših političara ne bi mogle doprijeti do njih.

“Glupi Bosanac”, po svemu sudeći, nije samo puki stereotip koji se tek tako uvriježio na Balkanu, jer kako drugačije okarakterisati narod koji neprestano daje podršku jednim te istim političarima koji, kad god im ponestane ideja, na dnevni red izvuku priču o ratu i sukobima. Svjesni da su nacionalne priče isto što i šibica iznad kante benzina, kad vide da bi svjetina mogla dovesti pod znak pitanja neispunjena obećanja ili pozvati koga na odgovornost, njima kao munja iz vedra neba sine ideja o raspirivanju  tenzija. Kako im na pamet ne padne da se bore i zagovaraju bolji život građana, kako nemaju ideja da ojačaju izvoz, umjesto što zagovaraju i lobiraju za uvoz.  Situacija je otišla toliko daleko da, čak i da jedan političar dođe na ideju i saopšti danas plan za jačanje ekonomije, narod bi to shvatio kao odličnu prvoaprilsku šalu.

Naročito bi bilo smiješno kada bi se domaći političari jednoglasno složili da stranci konačno napuste BiH ili da revnosno zapnu na rješavanju pitanja koja će zemlju odvesti pod svod Evropske unije. Od smijeha bi umrli kada bi saznali da se posao u državnoj službi dobija na osnovu znanja i kompetencija, a ne rodbinskih veza. Koliko bi tek bilo smiješno kada bi plata službenika zavisila od količine završenih poslova.

Naviknuti na sunovrat i sivilo, ovakve pozitivne vijesti kod nas se mogu shvatati isključivo kao pošalica i neka nova podvala, jer zbijanje šala s narodom ovdje ima duboko ukorijenjenu tradiciju kojoj se ne može stati u kraj. Istina, možda bi i moglo pametnijim izborom političara, ali kako da biramo kad su u džaku sve jabuke trule. Koje god da se latimo, isto nam se piše, a to je da živimo šalu svaki dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana