Tračak nade

Miloš Vasiljević
Tračak nade

Stara narodna izreka kaže: “Dok jednom ne smrkne drugom ne svane”, a najbolje bi se mogla primijeniti na primjeru naših poljoprivrednika, koji osluškuju dešavanja iz inostranstva gdje su njihove kolege na ulicama iz revolta zbog novih nameta i sve manjih subvencija, a u nadi da će se napokon domaći proizvodi naći na policama trgovačkih lanaca u mjeri u kojoj i zaslužuju, dočekali su ove vijesti.

Nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača na Starom  kontinentu kulminiralo je protestima započetim u Njemačkoj, koje se kasnije proširilo na gotovo sve zemlje Evrope, a okidač je dugoročno smanjivanje subvencija. Iz tih razloga poskupiće evropska  roba, a ona proizvedena u Srpskoj biće konkurentnija, posebno na domaćem tržištu, što i jeste njihov cilj. 

Zemlja smo u koju se puno uvozi, od voća i povrća sve do mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, a domaći proizvođači ubijeđeni su da je ovo posljednji tračak nade koji će sačuvati proizvodnju, a mnogim porodicama ovo je i jedini izvor prihoda. Srazmjerno broju stanovnika i obradivih površina i kod nas se dosta radi, međutim, bilo je godina kada nisu imali računicu, ali što je najvažnije nema mnogo onih koji su odustali. 

Logičan slijed stvari jeste to da će dešavanja iz zemalja Evropske unije ići naruku proizvođačima u Srpskoj, jer će smanjenje subvencija eliminisati nelojalnu konkurenciju. Proizvođači u Srpskoj, iz godine u godinu, sabiraju štetu zbog prekomjernog uvoza, koji je na margine potisnuo domaće, kako sami tvrde, kvalitetnije proizvode.

U korist im ide i činjenica, koja je već sada i više nego izvjesna, da će se proizvodnja već u ovoj godini smanjiti, a žele samo da imaju primat na domaćem tržištu, jer kupcima nude robu bez pesticida kojoj se zna porijeklo, što nije slučaj sa onom uvoznom. Ova godina mogla bi biti prekretnica.

“Kupujte domaće” najčešća je prosta rečenica koja bi, apostrofiraju svi proizvođači, riješila sve probleme. I dok nas je pandemija virusa korona upozorila da bi svi koji imamo parče obradive zemlje trebalo da zavrnemo rukave i da imamo svoje voće i povrće, u postpandemijskom periodu čitamo porazne podatke o karcinomu dojke, debelog crijeva, prostate i mokraćne bešike.

Ne mora nužno da znači, ali i zdravstveni bilten mnogo zavisi od ishrane. Zato, kupujmo domaće i zdravije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana