Трачак наде

Милош Васиљевић
Трачак наде

Стара народна изрека каже: “Док једном не смркне другом не сване”, а најбоље би се могла примијенити на примјеру наших пољопривредника, који ослушкују дешавања из иностранства гдје су њихове колеге на улицама из револта због нових намета и све мањих субвенција, а у нади да ће се напокон домаћи производи наћи на полицама трговачких ланаца у мјери у којој и заслужују, дочекали су ове вијести.

Незадовољство пољопривредних произвођача на Старом  континенту кулминирало је протестима започетим у Њемачкој, које се касније проширило на готово све земље Европе, а окидач је дугорочно смањивање субвенција. Из тих разлога поскупиће европска  роба, а она произведена у Српској биће конкурентнија, посебно на домаћем тржишту, што и јесте њихов циљ. 

Земља смо у коју се пуно увози, од воћа и поврћа све до меса, млијека и млијечних производа, а домаћи произвођачи убијеђени су да је ово посљедњи трачак наде који ће сачувати производњу, а многим породицама ово је и једини извор прихода. Сразмјерно броју становника и обрадивих површина и код нас се доста ради, међутим, било је година када нису имали рачуницу, али што је најважније нема много оних који су одустали. 

Логичан слијед ствари јесте то да ће дешавања из земаља Европске уније ићи наруку произвођачима у Српској, јер ће смањење субвенција елиминисати нелојалну конкуренцију. Произвођачи у Српској, из године у годину, сабирају штету због прекомјерног увоза, који је на маргине потиснуо домаће, како сами тврде, квалитетније производе.

У корист им иде и чињеница, која је већ сада и више него извјесна, да ће се производња већ у овој години смањити, а желе само да имају примат на домаћем тржишту, јер купцима нуде робу без пестицида којој се зна поријекло, што није случај са оном увозном. Ова година могла би бити прекретница.

“Купујте домаће” најчешћа је проста реченица која би, апострофирају сви произвођачи, ријешила све проблеме. И док нас је пандемија вируса корона упозорила да би сви који имамо парче обрадиве земље требало да заврнемо рукаве и да имамо своје воће и поврће, у постпандемијском периоду читамо поразне податке о карциному дојке, дебелог цријева, простате и мокраћне бешике.

Не мора нужно да значи, али и здравствени билтен много зависи од исхране. Зато, купујмо домаће и здравије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана