Priča se, priča

Veljko Zeljković
Priča se, priča

“Priča se, priča da Rusi dolaze”, stihovi su pjesme legendarne grupe “Zana” s kojim ministar odbrane BiH Zukan Helez, pjevušeći, očigledno liježe i ustaje.

Da li je to Heleza uhvatila neka vrsta muzičke nostalgije, sjećanje na neka ranija, srećnija i bezbrižnija vremena? Nažalost, mentalni i politički sklop aktuelnog ministra odbrane sasvim je drugačiji. On je čak ovu pjesmu malo korigovao, ne hajući za autorska prava, pjevajući kako se “priča da su Rusi već tu”, te da šire svoj maligni uticaj. Onda je otišao i korak dalje - tvrdeći da postoje i nekakvi vojni kampovi za obuku u istočnom dijelu BiH, na području Rogatice i na planini Maglić, u prašumi među medvjedima, pri tome nijednim dokazom ne potkrepljujući svoje novo bacanje dimnih bombi.

Da uistinu postoje takvi vojni kampovi, o njima bi sigurno govorio američki ambasador u BiH Majkl Marfi, kome su dostupni obavještajni podaci CIA. Valjda bi o tome nešto znale i obavještajno-bezbjednosne agencije u BiH. Brujalo bi o tome i u britanskom parlamentu. “Jahala” bi na tome i britanska parlamentarka i bošnjački lobista Ališa Kerns, ali i holandska evroparlamentarka Tijenka Strik. Ali od njih, gle čuda, ni glasa. Ni u Briselu ne bi propustili priliku da to iskoriste za novi udar na Srpsku. Reagovale bi i međunarodne snage u BiH. Sve se svodi na Helezovo “priča se, priča...”.

Javne ličnosti, pogotovo u BiH, trebalo bi da budu obazrive kada iznose određene tvrdnje. Ali kada je u pitanju Helez, on očigledno ne propušta priliku da spinuje ovdašnju javnost. Svjesno i zlonamjerno podiže medijsku prašinu s ciljem izazivanja nove bezbjednosne i političke krize. I to mu je pošlo za rukom. Dijelom. Zadatak, ipak, ispunjen.

Kada se analiziraju ovakvi melodramatični istupi Heleza, a kojih je u posljednje vrijeme bilo baš mnogo, jasno je da se radi o skretanju pažnje sa stvarnih problema. Uvijek je potrebno sagledati vrijeme, odnosno trenutak u kom se dimne bombe bacaju. Helez je istu bacio nakon informacija u kojima se ukazuje kako u BiH postoje ogranci islamističkih ekstremista. 

Na tu činjenicu svojevremeno je ukazao i francuski predsjednik Emanuel Makron, navodeći kako je zbog toga BiH “tempirana bomba”. Ukazivali su na to i njemački stručnjaci za terorizam, ali i obavještajci iz susjedne Hrvatske ističući nedavno kako u ovoj službi vrlo ozbiljno shvataju pitanje ekstremističkih i islamističkih grupa u BiH. Kao argument su naveli da se dobar dio “ratnika” vratio, od njih 1.000 iz BiH koji su se borili u Siriji. Kako su naveli, ne radi se o zanemarljivom broju, ukazavši da rat između Izraela i Palestinaca može pokrenuti osvetnički talas. Helez o ovome izbjegava da govori. Umjesto toga baca dimne bombe. Da li će odgovarati zbog toga?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje u učionici
Nasilje u učionici
Borba za tržište
Borba za tržište
Hljeba preko pogače
Hljeba preko pogače
Ima nade
Ima nade
Povratničke muke
Povratničke muke
Nada u oporavak
Nada u oporavak
Jačamo dijasporu
Jačamo dijasporu
Borba za fotelje
Borba za fotelje
Potraga za radnom snagom
Potraga za radnom snagom
Vuci siti, a ovce na broju
Vuci siti, a ovce na broju
Tračak nade
Tračak nade
Šta to bijaše štednja
Šta to bijaše štednja
Sve preko leđa građana
Sve preko leđa građana
Ćutanje koje govori
Ćutanje koje govori
Perfidni šverceri
Perfidni šverceri
Bajke o suživotu
Bajke o suživotu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana