Прича се, прича

Вељко Зељковић
Прича се, прича

“Прича се, прича да Руси долазе”, стихови су пјесме легендарне групе “Зана” с којим министар одбране БиХ Зукан Хелез, пјевушећи, очигледно лијеже и устаје.

Да ли је то Хелеза ухватила нека врста музичке носталгије, сјећање на нека ранија, срећнија и безбрижнија времена? Нажалост, ментални и политички склоп актуелног министра одбране сасвим је другачији. Он је чак ову пјесму мало кориговао, не хајући за ауторска права, пјевајући како се “прича да су Руси већ ту”, те да шире свој малигни утицај. Онда је отишао и корак даље - тврдећи да постоје и некакви војни кампови за обуку у источном дијелу БиХ, на подручју Рогатице и на планини Маглић, у прашуми међу медвједима, при томе ниједним доказом не поткрепљујући своје ново бацање димних бомби.

Да уистину постоје такви војни кампови, о њима би сигурно говорио амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, коме су доступни обавјештајни подаци ЦИА. Ваљда би о томе нешто знале и обавјештајно-безбједносне агенције у БиХ. Брујало би о томе и у британском парламенту. “Јахала” би на томе и британска парламентарка и бошњачки лобиста Алиша Кернс, али и холандска европарламентарка Тијенка Стрик. Али од њих, гле чуда, ни гласа. Ни у Бриселу не би пропустили прилику да то искористе за нови удар на Српску. Реаговале би и међународне снаге у БиХ. Све се своди на Хелезово “прича се, прича...”.

Јавне личности, поготово у БиХ, требало би да буду обазриве када износе одређене тврдње. Али када је у питању Хелез, он очигледно не пропушта прилику да спинује овдашњу јавност. Свјесно и злонамјерно подиже медијску прашину с циљем изазивања нове безбједносне и политичке кризе. И то му је пошло за руком. Дијелом. Задатак, ипак, испуњен.

Када се анализирају овакви мелодраматични иступи Хелеза, а којих је у посљедње вријеме било баш много, јасно је да се ради о скретању пажње са стварних проблема. Увијек је потребно сагледати вријеме, односно тренутак у ком се димне бомбе бацају. Хелез је исту бацио након информација у којима се указује како у БиХ постоје огранци исламистичких екстремиста. 

На ту чињеницу својевремено је указао и француски предсједник Емануел Макрон, наводећи како је због тога БиХ “темпирана бомба”. Указивали су на то и њемачки стручњаци за тероризам, али и обавјештајци из сусједне Хрватске истичући недавно како у овој служби врло озбиљно схватају питање екстремистичких и исламистичких група у БиХ. Као аргумент су навели да се добар дио “ратника” вратио, од њих 1.000 из БиХ који су се борили у Сирији. Како су навели, не ради се о занемарљивом броју, указавши да рат између Израела и Палестинаца може покренути осветнички талас. Хелез о овоме избјегава да говори. Умјесто тога баца димне бомбе. Да ли ће одговарати због тога?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Има наде
Има наде
Трачак наде
Трачак наде
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана