Porez kredit vraća

Marijana Miljić Bjelovuk
Porez kredit vraća

Protiv smo smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice, ali i ukidanja akciza na gorivo. Poručiše to domaćim vlastima iz Međunarodnog monetarnog fonda. I ovi ih, očekivano, ekspresno poslušaše.

Naravno, sve ono što su obećali građanima u jeku predizborne kampanje pade u vodu, više to niko i ne spominje. Pojavi se neko i nešto kaže, ali ništa korisno. Uglavnom, poruka je da te mjere više nisu potrebne. Pa, kako uopšte i izaći u susret i pomoći stanovništvu kada nam na naplatu stižu svi oni krediti za koje se vlast svih prethodnih godina nemilice zaduživala?

Vrh liste najvećih kreditora BiH drže upravo oni koji poručiše da su protiv mjera usmjerenih ka pomoći stanovništvu. Pa, kako bi i bili kada samo njima ove godine treba da budu isporučeni milioni i milioni maraka?

Kako njima protivrječiti, jer uskoro će ponovo zatrebati?! Samo što nisu. Čeka se samo formiranje Vlade Federacije, a i ta saga je juče trebalo da bude završena. I onda će, očekivano, svi nivoi, naravno, udruženim snagama krenuti ka njima da traže još miliona maraka. Usput će, naravno, klimati glavom i pristajati na sve reforme i vjerovatno u tim razgovorima reći da nikada više neće potegnuti priču o smanjenju stope poreza i ukidanju akciza na gorivo. Samo dajte milione, na sve pristajemo. Kao i do sada. 

Možda će im predstavnici vlasti iza zatvorenih vrata i reći da je sva ta priča, koja je trajala prošle godine, pa možda koji dan i ove, bila samo predstava za siromašne narodne mase. Tako je, kako je, zabavljali smo stanovništvo.

Da je sva priča u startu bila osuđena na propast i zabava za narod, potvrdiše i budžeti opština i gradova u Srpskoj, ali i javno preduzeće “Putevi Republike Srpske”. Naime, oni su već manje novca dobili po osnovu raspodjele PDV-a jer su na naplatu stigla milionska zaduženja. A kako je krenulo, budžetima na lokalu trebaće respiratori jer prema dostupnim informacijama domaće vlasti treba samo ove godine da isporuče ni manje ni više nego 1,2 milijarde maraka spoljnim kreditorima. Malo li je? Samo te obaveze su za čak 450 miliona maraka više nego prošle godine. Mašala.

S druge strane, da smo sve te kredite utrošili kako treba, sigurno ne bismo grcali u problemima u kojima smo trenutno. Posrnula zemlja, koja grca u kreditima i koje će, po svemu sudeći, otplaćivati i djeca naše djece i ko zna koje sve koljeno i generacija u budućnosti.

Međutim, mi od zvaničnika možemo i dalje čuti da BiH i entiteti nisu prezaduženi. Pa, kako nisu? Kakve su ove brojke? Pogrešne. Ne, nisu, one su i više nego tačne. Možda čak i za koji miliončić umanjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana