Порез кредит враћа

Маријана Миљић Бјеловук
Порез кредит враћа

Против смо смањења ПДВ-а на основне животне намирнице, али и укидања акциза на гориво. Поручише то домаћим властима из Међународног монетарног фонда. И ови их, очекивано, експресно послушаше.

Наравно, све оно што су обећали грађанима у јеку предизборне кампање паде у воду, више то нико и не спомиње. Појави се неко и нешто каже, али ништа корисно. Углавном, порука је да те мјере више нису потребне. Па, како уопште и изаћи у сусрет и помоћи становништву када нам на наплату стижу сви они кредити за које се власт свих претходних година немилице задуживала?

Врх листе највећих кредитора БиХ држе управо они који поручише да су против мјера усмјерених ка помоћи становништву. Па, како би и били када само њима ове године треба да буду испоручени милиони и милиони марака?

Како њима противрјечити, јер ускоро ће поново затребати?! Само што нису. Чека се само формирање Владе Федерације, а и та сага је јуче требало да буде завршена. И онда ће, очекивано, сви нивои, наравно, удруженим снагама кренути ка њима да траже још милиона марака. Успут ће, наравно, климати главом и пристајати на све реформе и вјероватно у тим разговорима рећи да никада више неће потегнути причу о смањењу стопе пореза и укидању акциза на гориво. Само дајте милионе, на све пристајемо. Као и до сада. 

Можда ће им представници власти иза затворених врата и рећи да је сва та прича, која је трајала прошле године, па можда који дан и ове, била само представа за сиромашне народне масе. Тако је, како је, забављали смо становништво.

Да је сва прича у старту била осуђена на пропаст и забава за народ, потврдише и буџети општина и градова у Српској, али и јавно предузеће “Путеви Републике Српске”. Наиме, они су већ мање новца добили по основу расподјеле ПДВ-а јер су на наплату стигла милионска задужења. А како је кренуло, буџетима на локалу требаће респиратори јер према доступним информацијама домаће власти треба само ове године да испоруче ни мање ни више него 1,2 милијарде марака спољним кредиторима. Мало ли је? Само те обавезе су за чак 450 милиона марака више него прошле године. Машала.

С друге стране, да смо све те кредите утрошили како треба, сигурно не бисмо грцали у проблемима у којима смо тренутно. Посрнула земља, која грца у кредитима и које ће, по свему судећи, отплаћивати и дјеца наше дјеце и ко зна које све кољено и генерација у будућности.

Међутим, ми од званичника можемо и даље чути да БиХ и ентитети нису презадужени. Па, како нису? Какве су ове бројке? Погрешне. Не, нису, оне су и више него тачне. Можда чак и за који милиончић умањене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана