Perfidni šverceri

Danijela Bajić
Perfidni šverceri

Telefoni, parfemi i satovi postali su demode, čak i kod švercera. Opasnost za kupce da mogu da kupe falš i švercovanu robu dostigla je novi nivo, jer su preprodavci proširili asortiman.

Rezervni dijelovi za mašinu za proizvodnju prediva, stomatološki materijal i oprema, kertridž za tetoviranje, kovana ograda, mašina za pakiranje cigareta, sredstvo za potenciju - to su samo neki od proizvoda koji su u prethodnom periodu otkriveni i privremeno oduzeti na carini. Međutim problem nije samo u širokom spektru različite robe.

Ako, kojim slučajem, ta roba u gepecima, čarapama, podovima ili vratima automobila pređe granični prelaz, neće se prodavati samo na tezgama.

Šverc komerc se preselio i na onlajn sistem, tako da je, prije same uplate/kupovine, jako teško uočiti da li je neki proizvod originalan ili kupljen na trećim tržištima po tri puta nižoj cijeni.

Često se radi o predmetima koji su kupljeni van BiH i koji su skuplji od 600 KM, na koliko svaka osoba ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Da bi izbjegli plaćanje carine i PDV-a, krijumčari pokušavaju takve stvari sakriti prilikom kontrola.

I tako se neki laptop iz, recimo daleke Kine, vrlo lako može naći na nekoj onlajn prodaji po (za naše uslove) regularnoj ili puno višoj cijeni od “nabavne”.

Zato treba biti dodatno oprezan. Prilikom kupovine tražiti dokaze o “autentičnosti” - od deklaracije proizvoda i garancije do obavezno izdatog računa.

A čim se sa druge strane “žice” osjeti komešanje kroz nemušte odgovore, svi alarmi moraju da se upale, jer nešto tu sigurno nije u redu.

Tako da se carinici svakog dana suočavaju sa putnicima koji pokušavaju da iz BiH ili kroz nju prenesu tajnu robu, mada ima i onih koji zbog neinformisanosti ostanu bez nekih ličnih stvari.

Zbog toga se savjetuje putnicima da pred svaki polazak na put napišu spisak, ako ništa, bar onih vrednijih stvari i ovjere ga pa prilikom prelaska granice jedan primjerak ostave nadležnim organima, da tokom povratka ne bi ostali bez te robe.

I sve dok je besparica glavni razlog snabdijevanja “iz gepeka”, pitanje je da li bi i unosne nagrade na fiskalnoj lutriji, kao što je u Srbiji, podigle svijest da nelegalna trgovina nije štetna samo za budžet, već i svakog građanina Republike Srpske pojedinačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana