Pazite šta jedete

Danijela Bajić
Pazite šta jedete

``Ako se pažljivo gleda, lako se može prepoznati razlika između ko zna kako vještački napumpanog paradajza i onog koji je tretirala baba Đuja iz Lijevča polja. Vidljivo je to na prvu, ali opet, ko će se o svim jadima baviti pa uglavnom kupujemo sve što nam tržište nudi. A tamo ima svega.

Čak i laici znaju da je prekomjerna, nekontrolisana, često i nestručna upotreba sintetičkih sredstava za zaštitu i đubrenje u proizvodnji hrane ugrozila njenu bezbjednost i kvalitet pa samim tim i zdravlje ljudi.

Sve i svašta kupujemo, nekad zbog povoljne cijene, češće zbog brzog života pa se desi da zbog svakodnevnih problema rijetko ko stavi prst na čelo pitajući se šta to zapravo unosimo u organizam.

Malo je i onih koji kupuju sve odreda, jer slijepo vjeruju u kontrolne organe koji se, sa druge strane, kunu da na rafovima ne postoji voće i povrće tretirano pesticidima u mjeri koja je iznad dozvoljene crvene linije.

Čak tvrde da su, bar kad je Republika Srpska u pitanju, u kontrolisanje neodgovornih uložili duplo više novca nego lani. Sve je to bajno i sjajno, ali kao i u svakom žitu, kukolja ima i u ovoj branši zato, opreza nikad dosta.

Šta je recept? Dobro oko iz prve rečenice koje pravi razliku između paradajza klasa “A” i paradajza klasa “B” ili možda neka vrsta ličnog “osiguranja”. Ono može da se postigne na više načina.

Prvi je svakako sistem “sam svoj majstor” - ako imaš komad zemlje, uzgajaj sam sve što misliš da ti treba. Ne moraš mnogo dovoljno je onoliko koliko ti treba za kućne potrebe pa da ne moraš posjećivati pijace i markete, čisto prevencije radi.

Naravno može proći i genijalna ideja gradske bašte, po uzoru na evropske zemlje. Bez cimanja oko svog zemljišta, po potrebi i kako ti slobodno vrijeme dozvoljava. A imaš i dobro društvo u vidu ljudi sa sličnim razmišljanjima i stremljenjima.

Drugi i treći su takođe sigurica, ali zahtijevaju i dozu povjerenja. Ogleda se u nabavljanju voća i povrća direktno od proizvođača, uz garanciju i lična uvjerenja da su pesticidi korišćeni nikako ili na kašičicu.

Može, naravno, i opcija koja je sve više “in” čak i kod nas, a ogleda se u nabavci i konzumiranju organske proizvodnje.

To ne znači da je inspekcija nesposobna i da sve markete i pijace treba obložiti žutom trakom.

Čak naprotiv, ona i dalje treba da radi svoj posao i strogo kažnjava sve one koji, zarad napumpavanja paradajza da izgleda kao sa reklame, koriste ono što ni u kojem slučaju ne bi trebalo da rade. Ako treba, neka im se budžet dogodine još jednom udupla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Borba za tržište
Borba za tržište
Hljeba preko pogače
Hljeba preko pogače
Ima nade
Ima nade
Povratničke muke
Povratničke muke
Nada u oporavak
Nada u oporavak
Jačamo dijasporu
Jačamo dijasporu
Borba za fotelje
Borba za fotelje
Potraga za radnom snagom
Potraga za radnom snagom
Vuci siti, a ovce na broju
Vuci siti, a ovce na broju
Tračak nade
Tračak nade
Šta to bijaše štednja
Šta to bijaše štednja
Sve preko leđa građana
Sve preko leđa građana
Ćutanje koje govori
Ćutanje koje govori
Perfidni šverceri
Perfidni šverceri
Bajke o suživotu
Bajke o suživotu
Decenije reformi u najavi
Decenije reformi u najavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana