Пазите шта једете

Данијела Бајић
Пазите шта једете

``Ако се пажљиво гледа, лако се може препознати разлика између ко зна како вјештачки напумпаног парадајза и оног који је третирала баба Ђуја из Лијевча поља. Видљиво је то на прву, али опет, ко ће се о свим јадима бавити па углавном купујемо све што нам тржиште нуди. А тамо има свега.

Чак и лаици знају да је прекомјерна, неконтролисана, често и нестручна употреба синтетичких средстава за заштиту и ђубрење у производњи хране угрозила њену безбједност и квалитет па самим тим и здравље људи.

Све и свашта купујемо, некад због повољне цијене, чешће због брзог живота па се деси да због свакодневних проблема ријетко ко стави прст на чело питајући се шта то заправо уносимо у организам.

Мало је и оних који купују све одреда, јер слијепо вјерују у контролне органе који се, са друге стране, куну да на рафовима не постоји воће и поврће третирано пестицидима у мјери која је изнад дозвољене црвене линије.

Чак тврде да су, бар кад је Република Српска у питању, у контролисање неодговорних уложили дупло више новца него лани. Све је то бајно и сјајно, али као и у сваком житу, кукоља има и у овој бранши зато, опреза никад доста.

Шта је рецепт? Добро око из прве реченице које прави разлику између парадајза класа “А” и парадајза класа “Б” или можда нека врста личног “осигурања”. Оно може да се постигне на више начина.

Први је свакако систем “сам свој мајстор” - ако имаш комад земље, узгајај сам све што мислиш да ти треба. Не мораш много довољно је онолико колико ти треба за кућне потребе па да не мораш посјећивати пијаце и маркете, чисто превенције ради.

Наравно може проћи и генијална идеја градске баште, по узору на европске земље. Без цимања око свог земљишта, по потреби и како ти слободно вријеме дозвољава. А имаш и добро друштво у виду људи са сличним размишљањима и стремљењима.

Други и трећи су такође сигурица, али захтијевају и дозу повјерења. Огледа се у набављању воћа и поврћа директно од произвођача, уз гаранцију и лична увјерења да су пестициди коришћени никако или на кашичицу.

Може, наравно, и опција која је све више “ин” чак и код нас, а огледа се у набавци и конзумирању органске производње.

То не значи да је инспекција неспособна и да све маркете и пијаце треба обложити жутом траком.

Чак напротив, она и даље треба да ради свој посао и строго кажњава све оне који, зарад напумпавања парадајза да изгледа као са рекламе, користе оно што ни у којем случају не би требало да раде. Ако треба, нека им се буџет догодине још једном удупла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Има наде
Има наде
Трачак наде
Трачак наде
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана