Novi ciklus i nada u nebo

Anita Janković Rečević
Novi ciklus i nada u nebo

Puni optimizma i entuzijazma, baš kako proljeće i nalaže, domaći poljoprivredni proizvođači ovih dana širom zemlje užurbano pripremaju oranice i sade luk, krompir, kupus...

Planiraju da zasiju i obrade oko 170.870 hektara plodnog tla Srpske, a oni koji se bave procjenama izračunali su da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine premašiti milijardu maraka.

Plan je, za naše uslove, više nego optimističan i svi žele da bude realizovan, ali jedna rečenica koju domaći proizvođači prečesto izgovaraju para uši i tjera na sumnju u njihov uspjeh.

“Samo da nas vrijeme i nebo posluže”, tih nekoliko famoznih riječi koje gotovo svi ratari, povrtari i voćari ponavljaju kao mantru.

A da li baš tako mora biti u 21. vijeku, zar poljoprivredna proizvodnja jedne zemlje danas treba zavisiti od vremenskih prilika i raspoloženja majke prirode?

U vijeku revolucionarnih otkrića, kada su svim proizvođačima, bez obzira na granu kojom se bave, dostupna najrazličitija tehnološka dostignuća, zar je nemoguće eliminisati štetu od vremenskih nepogoda ili je bar ublažiti u određenoj mjeri da proizvodnja bude opravdana i donese kakvu-takvu zaradu seljaku. Evropski proizvođači ni izbliza ne trpe štetu od posljedica prouzrokovanih suncem, gradom, kišom, olujama, kao što je slučaj kod nas.

A razlog je što u svom radu primjenjuju sve ono što im je na raspolaganju, počevši od sistema za navodnjavanje, protivgradne mreže, raznih hemijskih sredstava koja mogu zaštititi usjeve od mrazeva, protivgradne rakete, kao i niz različitih aplikacija i pametnih rješenja koji upozoravaju na vremenske nepogode i moguće probleme u polju.

Reći će neko oni imaju novac, visoke subvencije, to nije za poređenje.

Međutim, istina je da se i domaće vlasti znatno trude da pomognu poljoprivrednicima. Do prije nekoliko godina agrarni budžet je bio upola manji nego ove i prošle godine. Iznos od 180 miliona KM, koliko će dobiti proizvođači za tekuću proizvodnju i kapitalna ulaganja, nije mali.

Uprkos tom novcu opšti utisak je da se iz sezone u sezonu crni oblaci nadvijaju na domaći agrarom. Nedaće se redaju jedna za drugom. Jednom je krivac tmurno nebo, drugi put bolest, treći neuređeno tržište i tako iz godine u godinu. A nerentabilna proizvodnja za posljedicu ima zapuštene oranice i sve praznije štale, ali i manjak domaće hrane na trpezi.

Treba se nadati da ove godine ništa neće pokvariti planove i da će vedro nebo poslužiti proizvođačima, koji će na jesen obrati plodove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana