Iz plusa u minus

Marijana Miljić Bjelovuk
Iz plusa u minus

Kako postati milioner na kladionici? Recept za osvajanje miliončića na taj način nije nimalo težak, lak je da ne može biti lakši. Jednostavno, na kladionici ili u kockarnici svako može postati milioner, samo ako je prethodno bio milijarder.

Pa, šta čekate, izvolite. Navali narode i iskušaj sreću. Samo što naš narod u džepu ima tek po koju stotinu, odnosno deseticu maraka, bez koje u najvećem slučaju ostaje provjeravajući da li ima sreće popunjavajući tamo neki tiket ili zaokružujući srećne, odnosno uglavnom nesrećne brojeve na malenom papiru.

Neki drugi snagu troše na udaranje tastera na aparatu na kojem iskaču voćkice. I nakon nekoliko minuta efekat njihovog udaranja, u najvećem broju slučajeva, ravan je nuli. Em, ostali bez one ubačene siće koja im je zveckala po džepu do kafića, benzinske pumpe ili nekog drugog mjesta koji imaju te aparate, em potrošili snagu. Na šta? Ni na šta. Naravno na tacni se građanima nude i neke druge, savremenije igre da zarade, odnosno izgube ono što imaju.

Sreća se jedino na kraju smiješi sefovima onih koji su vlasnici kladionica, kockarnice, kazina, ali i budžetu Republike Srpske kojem ovi prvi uplaćuju naknadu za priređivanje igara na sreću i porez po osnovu dobitak. Po tom osnovu kasa Srpske je samo prošle godine usrećena i uveseljena za 94 miliona, što je za nekoliko desetina miliona više u odnosu na samo godinu ranije.

Kod njih su oni buntovi papirnih novčanica, a sića, ona što zvecka, ostaje za one rijetke, kojima se sreća osmijehne.

U ovom nagriženom, bolesnom sistemu skoro niko se ne bavi ovom vrstom zavisnosti koja je pogodila veliki broj građana. Kažu živimo u modernom sistemu zarađivanja, odnosno organizovanja igara na sreću.

Pa kakva je to sreća kada zbog iskušavanja nje mnogi razore i porodice, ostanu bez krova nad glavom, posla... Nije rijedak slučaj da mnogi posežu za kreditima koje ostavljaju u onoj prostoriji “dva sa dva” popunjavajući neke papiriće, udarajući po tasterima aparata....

Od promocije kockanja kod nas je, jednostavno, nemoguće pobjeći. Iskaču na svakom kliku, odnosno ćošku. Niču, što bi naš narod rekao, kao pečurke poslije kiše. Naravno, otvaraju se jer im na poslovnom planu ide “kao po loju”. Oni samo akumuliraju dobit, dok građani, koji se klade tonu sve dublje i idu iz plusa u minus.

Dakle, laka zarada ne postoji, kao ni tačna prognoza rezultata, odnosno sigurna dojava o ishodu utakmice. Takva pojava služi samo sa uveseljavanje onih koji žele laku zaradu, a na kraju ostanu bez ičega. Pa, ko voli nek izvoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana