Hljeba preko pogače

Marijana Miljić Bjelovuk
Hljeba preko pogače

Pekari u Bijeljini nisu podigli cijenu svojih proizvoda, dok njihove kolege u najvećem gradu Srpsku, ali i u ostalim lokalnim zajednicama štancaju nove cjenovnike kao na traci. Kao da se takmiče ko će imati više cijene na rafovima. Taj trend ne namjeravaju da prekinu uprkos brojnim apelima i jaucima najvećeg broja građana.

Kao opravdanje za takve poteze trenutno koriste rast najniže plate u Republici Srpskoj. Pa minimalac je porastao i u Bijeljini, nije samo u Banjaluci. Šta je sa tamošnjim pekarima? Oni nisu morali da povećaju najnižu platu? Naravno da jesu. Dakle, minimalac je samo izgovor, jer da nije bilo njega, bilo bi nešto drugo. Listi razloga za poskupljenje ne nazire se kraj i ona, po svemu sudeći, samo može da dobije na dužini. Nema skraćivanja.

Takvo ponašanje najvećeg broja pekara upravo su dozvolili oni koji ih sada pozivaju da povuku ručnu kada je u pitanju štancanje novih cijena. Mogu da rade šta hoće i kako hoće, jer na tržištu vlada politika slobodnog formiranja cijena. Pa ko voli neka izvoli, a pekari, njih većina, kao i ostali poslodavci nemilice izgleda vole da zarađuju na muci i patnji ionako osiromašenih građana.

Jer da nije tako, bar jednom bi se zapitali imaju li ikakvog osnova da štancaju nove cijene i ne bi non-stop gledali u onu listu naštancanih razloga za poskupljenje.

Sada kada je došlo pet do 12, odnosno kada su građani počeli da prebiru po novčaniku da kupe jednu veknu hljeba, nadležni su počeli da pregovaraju sa pekarima. Na prvom sastanku su se dogovorili da će se dogovoriti. Čisto sumnjamo da će i epilog nekih budućih razgovora biti nešto drugačiji, jer pekari ne odustaju od svoje politike konstantnih poskupljenja.

U Vladi najavljuju i izmjenu pravila na tržištu kako bi, kako kažu, pomogli građanima bar u vezi sa kupovinom osnovnog, hljeba. Konačno su se sjetili. Nakon dugogodišnjeg bahaćenja i ubiranja ekstra profita druge strane. Šta će urediti i koje poteze će povući još uvijek nije definisano. Međutim, s obzirom da je pred nama izborna godina možda stanovnici i dobiju izmjenu nekih propisa u svoju korist, odnosno koliko-toliko jeftinije osnovne životne namirnice, u ovom slučaju hljeb bez kojeg ne mogu zamisliti niti jedan obrok.

Jasno je da većina pekara u Srpskoj hoće, što bi naš narod rekao, hljeba preko pogače. Takvoj pohlepi, koja vlada posljednjih godina na domaćem tržištu, mogao bi doći kraj, jer kako je krenulo sve manje ljudi će ići u pekare, jer su cijene na tim adresama postale nepodnošljive za većinu novčanika građana u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana