Хљеба преко погаче

Маријана Миљић Бјеловук
Хљеба преко погаче

Пекари у Бијељини нису подигли цијену својих производа, док њихове колеге у највећем граду Српску, али и у осталим локалним заједницама штанцају нове цјеновнике као на траци. Као да се такмиче ко ће имати више цијене на рафовима. Тај тренд не намјеравају да прекину упркос бројним апелима и јауцима највећег броја грађана.

Као оправдање за такве потезе тренутно користе раст најниже плате у Републици Српској. Па минималац је порастао и у Бијељини, није само у Бањалуци. Шта је са тамошњим пекарима? Они нису морали да повећају најнижу плату? Наравно да јесу. Дакле, минималац је само изговор, јер да није било њега, било би нешто друго. Листи разлога за поскупљење не назире се крај и она, по свему судећи, само може да добије на дужини. Нема скраћивања.

Такво понашање највећег броја пекара управо су дозволили они који их сада позивају да повуку ручну када је у питању штанцање нових цијена. Могу да раде шта хоће и како хоће, јер на тржишту влада политика слободног формирања цијена. Па ко воли нека изволи, а пекари, њих већина, као и остали послодавци немилице изгледа воле да зарађују на муци и патњи ионако осиромашених грађана.

Јер да није тако, бар једном би се запитали имају ли икаквог основа да штанцају нове цијене и не би нон-стоп гледали у ону листу наштанцаних разлога за поскупљење.

Сада када је дошло пет до 12, односно када су грађани почели да пребиру по новчанику да купе једну векну хљеба, надлежни су почели да преговарају са пекарима. На првом састанку су се договорили да ће се договорити. Чисто сумњамо да ће и епилог неких будућих разговора бити нешто другачији, јер пекари не одустају од своје политике константних поскупљења.

У Влади најављују и измјену правила на тржишту како би, како кажу, помогли грађанима бар у вези са куповином основног, хљеба. Коначно су се сјетили. Након дугогодишњег бахаћења и убирања екстра профита друге стране. Шта ће уредити и које потезе ће повући још увијек није дефинисано. Међутим, с обзиром да је пред нама изборна година можда становници и добију измјену неких прописа у своју корист, односно колико-толико јефтиније основне животне намирнице, у овом случају хљеб без којег не могу замислити нити један оброк.

Јасно је да већина пекара у Српској хоће, што би наш народ рекао, хљеба преко погаче. Таквој похлепи, која влада посљедњих година на домаћем тржишту, могао би доћи крај, јер како је кренуло све мање људи ће ићи у пекаре, јер су цијене на тим адресама постале неподношљиве за већину новчаника грађана у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана