Ćutanje koje govori

Miloš Vasiljević
Ćutanje koje govori

Napadi na povratnike, bilo da su u pitanju Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, nisu dobra pojava u BiH i trebalo bi da budu urgentno osuđeni kako se nešto slično ne bi ponavljalo.

Loptu u prvom redu spuštaju crkveni velikodostojnici, pa i političari, ali na kraju krajeva i svi razumni ljudi, kako bi se smanjile tenzije, ali i nastavio (su)život. Samo u posljednjih godinu dana napadi su se redali kao na traci, a najdeblji kraj do sada su, kao po pravilu, izvlačili Srbi.

I ono što predstavlja najveći problem, osim reakcija iz same zemlje, jeste uticaj stranaca, bolje reći njihova reakcija. Predstavnici Srba iz FBiH ne mire se sa dvostrukim aršinima kada su reakcije u pitanju, jer smatraju da su i Srbi ovdje oštećeni. Oni su još jednom apostrofirali da se na nasilje nad Srbima ćuti, te da reakcija stranaca, i kada se desi, bude samo deklarativna, dok, s druge strane, za napad na Bošnjake reaguju odmah.

Kada je napadnuta starica u Mostaru u naselju Bijelo polje, i to na pravoslavni Božić, svi su ćutali, a kada se desio napad na Bošnjake u Višegradu, to nije bio slučaj. Puno je ovakvih primjera, BiH je postala pogodno tlo za ekscese posljednjih godina, a vjerski praznici kao po pravilu budu pogodan termin za napade. I dok bi stranci trebalo da budu medijatori, oni rade suprotno. Osim na pristrasnost stranaca, Srbi iz FBiH žale se i na ažurnost policije. Kada su paljene srpske zastave u Konjicu, kada je oštećena imovina Saborne crkve u Mostaru, ali i uništavano stratište Garavice, svi su ćutali, a pogotovo stranci, a o počiniocima nedjela pričalo se najviše dva dana. Kao što nedavno reče paroh bjelopoljski Nebojša Radić, bačeni kamen udar je na suživot, a nikada se ne smije opravdati nijedan napad. Ako odmah ne bude osuđen, bićemo u još većem problemu.

Podsjetiću, samo prije godinu dana u jednom sarajevskom naselju na međunarodnom turniru vrijeđani su Srbi, a i tada je izostala reakcija, a u svijet je poslata još jedna ružna poruka. Takve poruke se najčešće i šalju, a uplitanje stranaca, očigledno, nije donijelo ništa dobro, barem ne našim povratnicima koji su se vratili na svoja vjekovna ognjišta u FBiH.

Da je stanje alarmantno, najbolje govori statistički podatak Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH da se lani desilo 65 napada na srpske povratnike, što je alarm za uzbunu. Ono što je ključno, potrebno je ovome stati u kraj kako brojevi ne bi bili još veći, a reakcije su potrebne koliko danas kako bi nam svima bilo bolje, i Srbima u Čapljini i Bihaću, ali i Bošnjacima u Bratuncu i Novom Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana