Amber alert

Danijela Bajić
Amber alert

Slučaj nestale djevojčice iz Bora potresao je region i stavio prst na čelo svim roditeljima.

Zbog nestanka je u Srbiji prvi put korišćen Amber alert sistem koji funkcioniše tako što svi građani dobiju SMS poruku sa podacima o djetetu kojem se gubi svaki trag, a te informacije se šire i preko interneta, objava na televiziji, radiju, bilbordima, autoputevima, a sve s ciljem da dođu do što većeg broja građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati korisne informacije za policiju.

Zahvaljujući tome čitava Srbija je ustala na noge kako bi pronašli malu Danku, koja ima samo dvije godine i nestala je u tren oka dok je njena majka davala vodu drugom djetetu.

Pomoć u pronalaženju djevojčice ponudili su i stanovnici iz okolnih zemalja, a podrška nije izostala ni od mnogih sportista i drugih javnih ličnosti koji su se oglasili o ovom slučaju, te poslali poruku maloj Danki, ali i njenoj porodici koja već treći traga za njom.

Ovo je naročito značajno ako se uzme u obzir činjenica da su prvi sati nakon nestanka, naročito djece, najvažniji i da se na ovaj način može brzo reagovati.

Sistem za obavještavanje o nestanku djece trebalo je da bude uspostavljen i kod nas, ali, kako to obično biva u zemlji apsurda, o tome se u prošlosti više pričalo nego što je nešto konkretno i urađeno.

Kakav-takav pomak desio se krajem februara, kada je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara da u roku od 60 dana omogući uspostavljanje ovog sistema.

“Ozbiljno se analiziraju načini implementacije, uz uvažavanje nadležnosti policijskih agencija u BiH.”

“Neophodno je da se uključe i daju saglasnost svi nivoi vlasti, prvenstveno MUP-ovi.”

To su neka od trenutnih opravdanja nadležnih iako kanali očigledno postoje jer su građani i do sada dobijali cirkularne SMS poruke o svemu i svačemu, pa se stiče utisak da je politička volja kao rak-rana ovog društva i u ovom slučaju glavni kamen spoticanja za rješavanje problema.

Apsurdno je da se češemo po glavi oko prenosa nadležnosti ili kupljenja političkog kajmaka na uspostavljanju aplikacije koja bukvalno može spasti dječije živote.

Brojni su primjeri u svijetu da je i te kako korisna. Učinimo da bude i kod nas tako, a za političku borbu neka se koriste neke druge teme. Bar ih je kod nas puna kapa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Kolaps u najavi
Kolaps u najavi
Raj za strance
Raj za strance
Udarac "Familiji"
Udarac "Familiji"
Javna propast
Javna propast
Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana