Амбер алерт

Данијела Бајић
Амбер алерт

Случај нестале дјевојчице из Бора потресао је регион и ставио прст на чело свим родитељима.

Због нестанка је у Србији први пут коришћен Амбер алерт систем који функционише тако што сви грађани добију СМС поруку са подацима о дјетету којем се губи сваки траг, а те информације се шире и преко интернета, објава на телевизији, радију, билбордима, аутопутевима, а све с циљем да дођу до што већег броја грађана који ће запамтити лице дјетета и потенцијално га уочити или имати корисне информације за полицију.

Захваљујући томе читава Србија је устала на ноге како би пронашли малу Данку, која има само двије године и нестала је у трен ока док је њена мајка давала воду другом дјетету.

Помоћ у проналажењу дјевојчице понудили су и становници из околних земаља, а подршка није изостала ни од многих спортиста и других јавних личности који су се огласили о овом случају, те послали поруку малој Данки, али и њеној породици која већ трећи трага за њом.

Ово је нарочито значајно ако се узме у обзир чињеница да су први сати након нестанка, нарочито дјеце, најважнији и да се на овај начин може брзо реаговати.

Систем за обавјештавање о нестанку дјеце требало је да буде успостављен и код нас, али, како то обично бива у земљи апсурда, о томе се у прошлости више причало него што је нешто конкретно и урађено.

Какав-такав помак десио се крајем фебруара, када је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио иницијативу којом се задужује Савјет министара да у року од 60 дана омогући успостављање овог система.

“Озбиљно се анализирају начини имплементације, уз уважавање надлежности полицијских агенција у БиХ.”

“Неопходно је да се укључе и дају сагласност сви нивои власти, првенствено МУП-ови.”

То су нека од тренутних оправдања надлежних иако канали очигледно постоје јер су грађани и до сада добијали циркуларне СМС поруке о свему и свачему, па се стиче утисак да је политичка воља као рак-рана овог друштва и у овом случају главни камен спотицања за рјешавање проблема.

Апсурдно је да се чешемо по глави око преноса надлежности или купљења политичког кајмака на успостављању апликације која буквално може спасти дјечије животе.

Бројни су примјери у свијету да је и те како корисна. Учинимо да буде и код нас тако, а за политичку борбу нека се користе неке друге теме. Бар их је код нас пуна капа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана