100 maraka, druže!

Nebojša Tomašević
100 maraka, druže!

Tekst kultne pjesme: “Socijalni slučaj na vratima WC-a, rekao je dva dinara druže”, u današnjim uslovima hiperinflacije u našoj svakodnevici mogao bi da bude promijenjen u “100 maraka, druže”.

Cijene osnovnih životnih namirnica dramatično su skočile posljednjih nekoliko godina te i dalje svakim danom idu u plus, dok plate njihov korak ne mogu da uhvate. Mnogi građani se svojim primanjima ne mogu nositi sa spiralom poskupljenja, koja su često neopravdana i “lov u mutnom” špekulanata koji sebe nazivaju trgovcima. Tako se većina onih koji zbog sunca našeg neba ostaše ovdje sad iz mjeseca u mjesec suočavaju sa pitanjem šta ću sutra i kako da pokrijem sve troškove koji su dosta duži od pokrivača - plate.

Tako je preživljavanje u BiH danas postalo pravo umijeće i tekst kultne pjesme Bore Đorđevića, “dva dinara druže” iznosi potresnu istinu koja odjekuje kroz našu svakodnevicu. Ono što je nekada bila mala suma sada bi mogla značiti ogroman jaz u kupovnoj moći i nedostižno za mnoge. Prema ekonomskim statistikama i podacima plate su u posljednjih pet godina porasle za 25 odsto, a cijene su skočile gotovo dvostruko, odnosno za 48 odsto. Ekonomista Faruk Hadžić koristeći godišnju stopu inflacije uradio je analizu te utvrdio da 100 KM od prije pet godina danas vrijedi samo 80 KM. Tačno je da kriza ne pogađa samo nas, već cijeli svijet, ali u njemu mnoge zemlje, mora se priznati, mnogo bolje ekonomski stoje od BiH i više brinu za svoje građane pa su tako mnoge stvari jeftinije u Njemačkoj nego kod nas. Kalkulator inflacije u Evropskoj uniji kaže da je 100 evra iz 2019. godine, po kupovnoj moći danas ekvivalentno 127. Kada se sve ovo uzme u obzir, definitivno se može zaključiti da su građani suočeni s alarmantnom situacijom, gdje se roba koja je nekada bila dostupna sada čini luksuznom. Ono što su prije pet godina mogli da kupe za 100 KM, sada moraju da plate 148,3 KM, ali i to važi samo od danas do sutra, jer već prekosutra će morati da izdvoje više.

Ovo nije samo statistika, već su to brojevi koji imaju stvarne posljedice na život svakog pojedinca. Preživljavanje postaje pravo umijeće, posebno u zemlji BiH u kojoj je logika odavno izgubila svaki smisao. Građani su primorani da se sami snalaze kako znaju i umiju, jer neusklađenost između rasta cijena i plata izgleda nije ni briga nikoga od onih iz udobnih fotelja, u koje su ih i postavili građani.

Inflacija nije samo ekonomska kriza, već i socijalna, koja utiče na kvalitet života svih nas. Potrebno je više od izolovanih poteza ili kratkoročnih rješenja u vidu ograničenja marži na proizvode i to samo one koje većina nas i ne kupuje, da bi bila prevaziđena ova kriza i zadržani građani da ne odu “trbuhom za kruhom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana