Zanimljiva vremena

Srđa Trifković, univerzitetski profesor
Zanimljiva vremena

Evropa je danas bure baruta, primijetio je Oto fon Bizmark na Berlinskom kongresu 1878. neposredno pre povlačenja iz politike, poručivši kako jedna iskra može izazvati eksploziju koja će sve progutati. Upozorenje gvozdenog kancelara je sablasno primenljivo ne samo na Evropu, već i na ceo svet koji ulazi u 2024. godinu. Postoji mnogo mesta na kojima se iskra može zapaliti, a čini se da su lideri našeg vremena spremni da preuzmu ogromne rizike kao i njihovi prethodnici u leto 1914 - sa strašnim posledicama.

Čini se da je elitna klasa “kolektivnog Zapada” spremna da svedoči njenoj apokaliptičnoj propasti. Glavni krivac je američka vlada koju nominalno vodi Džo Bajden. Njegov “međunarodni poredak zasnovan na pravilima” je ciničan pogrešan naziv za arbitrarnu hegemoniju Vašingtona. Bajdenova Amerika je uhvaćena između dva nespojiva cilja - potrebe za obuzdavanjem Kine, koja se može pokazati kao globalni rival par ekselans i iracionalnog poriva da se uništi Rusija bez obzira na cenu.

Bliski istok

Međutim Bliski istok je dominirao naslovnicama u poslednjim nedeljama 2023. Ovo je bio neočekivan razvoj događaja koji je rezultat ubilačkog napada Hamasa 7. oktobra i neizbežnog nasilnog odgovora Izraela. Samo osam dana ranije savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan opisao je Bliski istok kao “tiši” nego što je bio za dve decenije.

Cilj Hamasa je bio da se palestinsko pitanje vrati na dnevni red regionalnih i globalnih sila. U ovom poduhvatu kratkoročno je bio potpuno uspešan. Pošto je decenijama praktično ignorisano, to pitanje je sada barem privremeno ponovo u centru pažnje. Malo je verovatno da džihadisti mogu pitanje Gaze i Izraela - Palestine da pretvore u veliki regionalni požar. Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi dobro se seća da je Hamas, u početku podružnica “Muslimanskog bratstva” u Egiptu, bio ključan u ponovnom oživljavanju Bratstva nakon pada Hosnija Mubaraka 2011. Na kraju, Sisi je morao da izvede vojni udar da spreči Bratstvo da pretvori Egipat u islamsku republiku. Sisi danas ne želi da destabilizuje Egipat prihvatanjem stotina hiljada ljutih, radikalizovanih stanovnika Gaze u svoju zemlju. Saudijska Arabija je privremeno stavila svoj proces normalizacije odnosa sa Izraelom, ali ga nije otkazala. Saudijci i njihovi susedi u UAE planiraju da nastave svoje diplomatsko i ekonomsko zbližavanje sa Izraelom uprkos njegovim akcijama u Gazi. Kakav god da bude ishod u Gazi, obnovljena izraelska okupacija ili uspostavljanje administracije predvođene PLO-om iz Ramale, malo je verovatno da će se nesreća proširiti i pokrenuti Bizmarkovu fatalnu iskru.

Smrtna pretnja

Ukrajina je druga stvar. Skupi fijasko toliko najavljivane kontraofanzive Kijeva i mogućnost da Rusija počne sopstvenu veliku ofanzivu protiv iscrpljene ukrajinske vojske sa nedostatkom posade 2024. ima potencijal da eskalira u apokaliptični globalni sukob. Postaje jasno da je strategija predsednika Vladimira Putina da degradira ukrajinsku volju i kapacitet za borbu i da sačeka da opadne spremnost Zapada da nastavi da podržava režim Zelenskog bez obzira na cenu. Čini se da ona funkcioniše prilično dobro, što stvara rizik da neokonzervativni jastrebovi i njihovi neoliberalni blizanci počnu da zahtevaju direktnu intervenciju NATO-a. Ovo je najveća opasnost za svetski mir 2024. godine.

Oni će tvrditi dve stvari - da je u pitanju reputacija i kredibilitet zapadne alijanse i da dosadašnja ogromna investicija u Ukrajinu ne sme biti izgubljena. Oni će tvrditi, neskladno, da je Rusija i toliko slaba da može biti poražena u Ukrajini i da je Rusija toliko jaka da će, ako ne bude poražena u Ukrajini, predstavljati smrtnu pretnju za NATO i slobode širom sveta. Oni će zahtevati da se vojnici NATO-a pošalju da pomognu ukrajinskoj vojsci.

Profesor Univerziteta Kolumbija i svetski poznati ekonomista Džefri Saks sažeo je problem u velikom članku za grčki list, koji su glavni mediji u SAD ignorisali. Saks piše da je propao neokonzervativni plan da NATO opkoli Rusiju u regionu Crnog mora. Ukrajina je razorena na bojnom polju, Rusija pobeđuje u ratu iscrpljivanja, a podrška u Evropi strategiji američkih neokonzervativaca se urušava. Da bi se suočio sa ovom potencijalnom katastrofom, prema Saksu, Bajden bi trebalo da obavesti Putina da će SAD prekinuti proširenje NATO-a na istok. Ovo bi uglavnom bilo u skladu sa formulom koju je Putin predložio u decembru 2021.

Saks piše: “Bajden bi trebalo da se složi da se NATO neće širiti na istok, ali ne i da preokrene prošlo proširenje NATO-a. Drugo, novi sporazum bi trebalo da obuhvati nuklearno oružje. Treće, Rusija i Ukrajina bi se dogovorile o novim granicama, sa pretežno etničkim ruskim Krimom i izrazito etničkim stanovništvom. Ruski okruzi istočne Ukrajine ostaju u sastavu Rusije. Promene granica bi bile praćene bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Ovo je razuman skup predloga čoveka koji je više od tri decenije blisko povezan sa istočnoevropskom politikom.

Umesto da poslušaju Saksa jastrebovi bi se mogli odlučiti za slanje američkih vojnih savetnika u Ukrajinu. Ovo je najverovatniji scenario za pojavu masovne, potencijalno katastrofalne krize 2024.

Posrednički ratovi

Evropa će nastaviti svoj stabilan pad, a Nemačka će prednjačiti sa svojom petoprocentnom recesijom, deindustrijalizacijom i nastavkom van kontrole imigracione krize. Međutim, evropski lideri neće moći da se oslobode hegemona.

Kina će paziti da ne eskalira pitanje Tajvana. Drug Si će imati pune ruke posla oko ekonomskih i socijalnih pitanja i bez obzira na retoriku nastojaće da problem ponovnog ujedinjenja ostavi za neki povoljniji trenutak. Kinezi će nastaviti da budu vodeća globalna sila koja podržava proces dedolarizacije globalne ekonomije, što je u ovom trenutku najopipljivija pretnja američkoj globalnoj hegemoniji.

U američkom bi interesu bilo da se distancira od Bliskog istoka. Upečatljiva izolacija Amerike po pitanju Gaze u Generalnoj skupštini UN je verovatno irelevantna, ali je ilustrativna za širi pomak. Velika sila meri svoju moć sposobnošću da natera druge države da deluju u skladu sa svojim željama. SAD ubrzano gube sposobnost da to učine.

Isto tako, u interesu Amerike je da shvati da je njen posrednički rat u Ukrajini efektivno završen i da nastavak nosi neprihvatljive rizike eskalacije. Navedeni cilj Bajdenove administracije - povratak Krima, Donbasa i kopnenog mosta koji ih povezuje sa kontrolom režima Zelenskog - je nedostižan. Vreme je da se ciljevi SAD dovedu u sklad sa stvarnošću. Svaki pokušaj Vašingtona da negira novu realnost i ponovo uspostavi globalnu hegemoniju završiće loše, kako za Ameriku, tako i za svet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana