Sila boga ne moli

Nenad Kecmanović, profesor emeritus
Sila boga ne moli

Slučaj Šmit je paradigmatičan primjer na šta su danas spale Ujedinjene nacije. Generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Gutereš nevješto sakriva zapisnik sa sjednice Savjeta bezbjednosti iz koga se vidi da Kristijan Šmit nije izabran za visokog predstavnika te da se lažno predstavlja u BiH.

Situacija u kojoj je silu argumenta zamijenio argument sile u međunarodnim odnosima i rješavanju sporova u svijetu nije nova. Moglo bi se čak reći da je stara koliko i politika.

Postoje izreke koje kažu da se “na silu ili snagu argumenta pozivaju slabi, a da sili argumenta nisu ni potrebna”, zatim da se “na pravo i pravdu pozivaju nejaki, a jaki i jesu po tome što mogu da ih krše”, pa onda “sila boga ne moli ...”.

Lafonten je davno napisao basnu o jagnjetu koje vuku muti vodu uzvodno.

Blokovi

Sila argumenta ima neke šanse samo pri ravnoteži snaga, kao što je bilo između SAD i SSSR tokom hladnog rata, ali članice dva suprotstavljena bloka podlijegale su teoriji ograničenog suvereniteta, samo što je to na Istoku bilo mnogo grublje i transparentnije, a na Zapadu suptilnije i manje vidljivo.

Načelo o nemiješanju u unutrašnje poslove drugih država, SAD i SSSR, sa satelitima, su uzajamno poštovali. Recimo,  Amerikanci se nisu vojno umiješali kada je 1956. godine došlo do pobune u socijalističkoj Mađarskoj, kao što je komunistička ljevica vezana za Moskvu ostala pasivna prilikom pobune studenata i radnika u Francuskoj 1968. godine. Padom Berlinskog zida SAD su postale jedina supersila bez kontrasile koja bi je pozitivno ograničavala.

Dok se svijet radovao kraju hladnog rata, razoružanju, rađanju jednog svijeta, perspektivama vječnog mira, SAD nisu odoljele izazovu globalne dominacije. Novi svjetski poredak, paks amerikana, američka izuzetnost, svjetlost na brijegu, izvoz ljudskih prava i demokratije, nacionalna geostrateška bezbjednost koja obuhvata svaku tačku na planeti kao potencijalnu opasnost koju kontroliše svjetski policajac...

Nova jalta

To su sintagme koje opisuju jedinstven proces koji je možda najjasnije došao da izražaja ne samo u Ujedinjenim nacijama, nego svim međunarodnim organizacijama i institucijama, vladinim poput NATO-a, MMF-a, STO SB, G-7, Haški tribunal, kao i nevladinim Rimski klub, Bilderberg grupa, Trilaterala.

Sve su to postale puke alatke globalne političke, finansijske, medijske, vojne, kulturne dominacije širokog spektra u doba postistine i postčinjenica. Neposlušni i buntovni srpski svijet našao se prvi na meti, a evo smo izgleda i posljednji, jer Zapad je na zahodu, a Istok, sjever i jug se probudio i ujedinjuje se brže nego što  je iko očekivao.

Ako su u pravu oni koji tvrde da je treći svjetski rat uveliko u toku, ali da se niko neće samoubilački latiti nuklearnog oružja, onda bi se mogla naslutiti i nova Jalta, a sa njom i neka nova Liga naroda, ili nova OUN, koja će rehabilitovati međunarodno pravo i načela međunarodnih odnosa. Na stolicama Staljina, Ruzvelta i Čerčila zasješće Putin, Si i Tramp. Neka Ursula fon der Lajen na rezervnoj klupi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana