Ključne veze

Vladimir Đukanović, finansijski ekspert
Ključne veze

Zašto je cena nafte ključna za globalnu ekonomiju? Nafta je najbitnija sirovina i ključni pojedinačni globalni ekonomski faktor. Sama naftna industrija je oko tri odsto globalnog bruto društvenog proizvoda.

Osim toga petrohemijska industrija velikim delom zavisi od naftnih derivata. Svaka plastična drangulija koja vam se vuče po kući nosi cenu nafte u sebi. Hrana najvećim delom poskupljuje, jer je u proizvodnji đubriva gas najveća stavka. Samim tim poskupe žitarice i ostali prehrambeni proizvodi. Da ne pričamo o transportu, farmaciji i turizmu.

Za vreme pandemije virusa korona, kada je svet stao i ekonomska aktivnost kolabirala, cene nafte su pale skoro na nulu. U međuvremenu sa ekonomskim oporavkom koji je sledio cena se polako oporavljala. Svetu je prihvatljiva cena od 40 do 60 američkih dolara po jednom barelu sirove nafte, kada veći deo industrija funkcioniše profitabilno i samim tim ostavlja dovoljna sredstva za buduće investicije.

Kako se cena približava 100 dolara po barelu, profiti se tope, nema novca za investiranje, tako da sam ekonomski rast dolazi u pitanje. Uticaj visoke cene sirove nafte je u smanjenju slobodnog keša za investiranje. Kako su investicije krucijalni deo BDP-a, tako se i on topi, a samim tim i kvalitet naših života.

Rat u Ukrajini, koji je krenuo prošle godine, značajno je zakomplikovao stvari, jer su se velike sile posvađale. Posledica tih čarki je inflacija koju preživljavamo poslednjih meseci.

Nafta je kao podloga za inflaciju - kako se ona diže, podiže se čitav sistem cena. Nema druge sirovine koja ima toliki uticaj na skok cena pa samim tim i na standard života prosečne osobe.

Glavna organizacija koja kontroliše proizvodnju nafte, pa samim tim i cenu, je OPEC plus. Nema druge trgovinske organizacije sličnog značaja. Unutar nje Saudijska Arabija i Rusija imaju bitan uticaj kao najveći proizvođači.

Samo pre mesec dana produžili su ograničenje proizvodnje do kraja godine. Taj limit održava cene oko 90 dolara po barelu, što je za njih odlična cena. Za ostatak sveta ova cena je problem, baš iz navedenih razloga.

Danas živimo u vremenima sličnim sedamdesetim godinama prošlog veka nakon Jomkipurskog rata u Izraelu. Arapske zemlje, tada besne zbog tretmana Palestinaca, bitno su ograničile proizvodnju i cene sirove nafte su otišle u nebo. Usledila je takozvana izgubljena decenija, u kojoj se svet borio sa visokom inflacijom, manjkom ekonomskog rasta i porastom siromaštva. Sve su veći izgledi da smo suočeni sa sličnim scenarijom.

Iz navedenih razloga jasno je zašto je nafta ključna. Nisu svi ti izveštaji i članci napisani u vetar, već reflektuju stalnu brigu o ovoj sirovini. Nafta je kao droga: koju god cenu da ponudiš, veći deo nas će je platiti. Gunđaćemo, ali ćemo platiti.

+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana