Кључне везе

Владимир Ђукановић, финансијски експерт
Кључне везе

Зашто је цена нафте кључна за глобалну економију? Нафта је најбитнија сировина и кључни појединачни глобални економски фактор. Сама нафтна индустрија је око три одсто глобалног бруто друштвеног производа.

Осим тога петрохемијска индустрија великим делом зависи од нафтних деривата. Свака пластична дрангулија која вам се вуче по кући носи цену нафте у себи. Храна највећим делом поскупљује, јер је у производњи ђубрива гас највећа ставка. Самим тим поскупе житарице и остали прехрамбени производи. Да не причамо о транспорту, фармацији и туризму.

За време пандемије вируса корона, када је свет стао и економска активност колабирала, цене нафте су пале скоро на нулу. У међувремену са економским опоравком који је следио цена се полако опорављала. Свету је прихватљива цена од 40 до 60 америчких долара по једном барелу сирове нафте, када већи део индустрија функционише профитабилно и самим тим оставља довољна средства за будуће инвестиције.

Како се цена приближава 100 долара по барелу, профити се топе, нема новца за инвестирање, тако да сам економски раст долази у питање. Утицај високе цене сирове нафте је у смањењу слободног кеша за инвестирање. Како су инвестиције круцијални део БДП-а, тако се и он топи, а самим тим и квалитет наших живота.

Рат у Украјини, који је кренуо прошле године, значајно је закомпликовао ствари, јер су се велике силе посвађале. Последица тих чарки је инфлација коју преживљавамо последњих месеци.

Нафта је као подлога за инфлацију - како се она диже, подиже се читав систем цена. Нема друге сировине која има толики утицај на скок цена па самим тим и на стандард живота просечне особе.

Главна организација која контролише производњу нафте, па самим тим и цену, је OPEC плус. Нема друге трговинске организације сличног значаја. Унутар ње Саудијска Арабија и Русија имају битан утицај као највећи произвођачи.

Само пре месец дана продужили су ограничење производње до краја године. Тај лимит одржава цене око 90 долара по барелу, што је за њих одлична цена. За остатак света ова цена је проблем, баш из наведених разлога.

Данас живимо у временима сличним седамдесетим годинама прошлог века након Јомкипурског рата у Израелу. Арапске земље, тада бесне због третмана Палестинаца, битно су ограничиле производњу и цене сирове нафте су отишле у небо. Уследила је такозвана изгубљена деценија, у којој се свет борио са високом инфлацијом, мањком економског раста и порастом сиромаштва. Све су већи изгледи да смо суочени са сличним сценаријом.

Из наведених разлога јасно је зашто је нафта кључна. Нису сви ти извештаји и чланци написани у ветар, већ рефлектују сталну бригу о овој сировини. Нафта је као дрога: коју год цену да понудиш, већи део нас ће је платити. Гунђаћемо, али ћемо платити.

+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана