UNA o detaljima ubistva Bašića: Miljatović likvidaciju plaćenu 50.000 evra pripremao mjesecima, pištolj bacio u Vrbas

GS
Foto: D. Pozderović, Arhiva

BANjALUKA - Likvidacija načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, prema priznanju osumnjičenog za ovo ubistvo Aleksandra Miljatovića, spremana je mjesecima, a ubistvo je dogovoreno za 50.000 evra, saznaje UNA.

Uviđajem je utvrđeno da je Bašić s leđa pogođen u potiljak iz blizine, hicem iz pištolja kalibra 7,65 milimetara, a Miljatović  je u iskazu naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, te je da je, kako navodi Una pištolj, kojim je izvršio zločin, bacio u rijeku Vrbas.

Istražioce je, saznaje UNA, odveo na tu lokaciju i za oružjem tragaju ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Otkrio je i da je zapalio odjeću, koju je nosio na sebi u vrijeme ubistva, a UNA navodi da je zgarište  pronađeno, kao i određeni tragovi.

Miljatović je, potvrđeno je juče „Glasu Srpske“ priznao zločin, a tvrdi da je likvidaciju naručio Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedor. Railića je Sud BiH pritvorio 26. marta, na prijedlog Tužilaštva BiH. S Railićem ga je, kako je naveo Miljatović, povezao saučesnik. 

Pred advokatom je tokom ispitivanja, prenosi UNA, ispričao da je brutalnu likvidaciju pripremao više od tri mjeseca.

Kako je naveo izvor UNE, Miljatović je iz Laktaša dolazio u Prijedor, pritom mijenjajući vozila kako bi ostao neprimjećen.

-Bašić je u jednom trenutku primjetio da ga neko prati. Sumnjao je da mu je neko "za petama" i zbog toga je promijenio određene navike i mjesec dana napravio "pauzu". Otkriven je i video snimak na kojem se vidi osoba, iste konstitucije kao i izvršilac, koja Bašića prati prije ubistva - tvrdi dobro upućeni izvor UNE.

Prema Miljatovićevom iskazu, njegov motiv za ubistvo načelnika prijedorske krim policije bilo je koristoljublje jer, kako je naveo, za to nedjelo je dogovorio da mu se isplati iznos od 50.000 evra. Isplata je dogovorena u dvije rate. Dio kao kapara, a drugi dio po "obavljenom poslu".

Dosadašnja istraga ukazuje da je Bašić postao prepreka Railiću da se bavi trgovinom narkotika i drugim kriminalnim djelima.

Na licu mjesta nije pronađena čaura, a Miljatović u iskazu navodi da je pucao kroz platnenu vreću. Čaura je ostala u vreći, koju je odnio sa sobom.

Nakon hladnokrvne egzekucije pješke je pobjegao prema zgradama u naselju Pećani, gdje je navodno parkirao automobil. Istražiocima je tvrdio da se sam odvezao grada, a onda je presjeo u drugi automobil u kojem ga je čekao kum koji ga je odvezao u Banjaluku i pištolj, kojim je izvršio zločin, bacio u rijeku Vrbas.

-Svi detalji o kojima je govorio u iskazu, podudaraju se sa brojnim dokazima koji su do sada otkriveni. Među njima su i brojni snimci s nadzornih kamera, koji potvrđuju kretnje kako prije, tako i poslije ubistva - tvrdi izvor UNE blizak istrazi.

Na rasvijetljavanju ubistva Radenka Bašića policija je danonoćno radila, a u istragu je bilo uključeno oko 200 policijskih službenika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske, Policijske uprave Prijedor, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije.

Miljatović je uhapšen u akciji policije u noći između 26. i 27. marta, a tada je privedeno 20 osoba. Među njima je bio i njegov bliski prijatelj koji je označen kao pomagač čiji identitet nije saopšten.

„Glas“ nezvanično saznaje da tu drugu uhapšenu osobu terete za pomoć u pripremi zločina i da je vozio automobil sa kojim je dovezao ubicu do mjesta zločina i odvezao ga sa istog. Miljatović je navodno “pao” na poligrafu pa je istražiocima sve priznao.

- On je priznao da je bio direktni izvršilac te je ispričao da je ubistvo naručio Dalibor Railić - rekao je izvor blizak istrazi.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević potvrdio je da je uhapšen direktni izvršilac ubistva Bašića, ali nije navodio identitet i druge detalje.

Miljatović je, inače, 2008. godine osuđen na 16 i po godina zatvora zbog ubistva Saše Ilića zvanog Španac u Banjaluci. Zajedno s njim na 15 godina osuđena je njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel. Oboje su u vrijeme ubistva imali po 19 godina, zbog čega su u medijima nazvani "banjalučki Boni i Klajd".

Railić koji je označen kao naručilac zločina  uhapšen je 23. marta zbog kako je tad rečeno učešća u ubistvu Bašića, ali je odlukom Okružnog tužilaštva Prijedor pušten. Nedugo zatim opet je priveden. Nakon toga je predat Tužilaštvu BiH na osnovu čijeg zahtjeva mu je Sud BiH odredio pritvor, ali zbog sumnje da je počinio organizovani kriminal i šverc narkoticima.

Railić je povezivan sa narko-grupom Dušana i Milivoja Lovrenovića koja je razbijena u akciji “Storidž 2”, a kojom su obuhvaćene 22 osobe zbog sumnje da su duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u EU.

U okviru istrage zločina odlukom Okružnog suda u Prijedoru u petak je pritvoren Siniša P. kojem se na teret stavlja pomaganje u ovom teškom ubistvu.

Bašić je ubijen u ponedjeljak, 21. marta u prijedorskom naselju Pećani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana