Žive ideje za koje se Željko Kopanja borio

Milijana Latinović
Žive ideje za koje se Željko Kopanja borio

BANjALUKA - Lik i djelo Željka Kopanje, većinskog vlasnika “Glasa Srpske” i osnivača i direktora “Nezavisnih novina”, žive i danas, četiri godine nakon njegove iznenadne smrti i sve dok traje ono što je započeo, za šta se borio i u šta je vjerovao, i on će postojati.

Kopanja je u 62. godini preminuo od posljedica srčanog udara. Njegova porodica, prijatelji, saradnici, te novinari “Glasa Srpske”, “Nezavisnih novina”, “Nes radija” i cijela novinarska zajednica u BiH su tog 8. avgusta izgubili velikog čovjeka, novinara i borca za suživot. Pečat, koji je Kopanja ostavio u novinarstvu, nikada neće izblijedjeti, a oni sa kojima je zakoračio u svijet novinarstva i sa kojima je proveo radni vijek ponosni su što su ga poznavali i što su, kako kažu, imali čast da uče s njim i od njega.

Ministar pravde RS Anton Kasipović, koji je sa Kopanjom ispisao brojne novinske retke u “Glasu Srpske”, rekao je da mu jutra počinju listanjem “Glasa” i “Nezavisnih novina”, u kojima i danas vidi Željka Kopanju.

- U životu postoje vijesti koje nikada ne želite čuti. Jedna od njih, za mene krajnje tragična, bila je vijest o smrti Željka Kopanje. Za mene je ovo krajnje neugodno i teško jer govorim o dvije situacije u kojima sam realno slab. Jedna su mediji, a druga je Željko Kopanja, a to je u stvari isto. I dan-danas mislim da nije istina, jer postoje”Nezavisne novine” i “Glas Srpske” i drugi mediji koje je uspostavljao i pokretao. Traje ono što je započeo, postoji ono što je radio i u šta je vjerovao, dakle i on postoji - istakao je Kasipović.

Glavna i odgovorna urednica “Glasa” Borjana Radmanović Petrović istakla je da je Kopanja ostavio neizbrisiv trag u životima onih koji su sa njim radili, od njega učili i s njim dijelili novinarski hljeb.

- Energija kojom je zračio i danas je mnogima pokretač i daje nam snagu da nastavimo i nikada ne posustanemo. Onako kako je on učio nas, pokušavamo da naučimo sve one koji zakorače u redakciju “Glasa”. Svima je pružao šansu, vjerovao i ohrabrivao nas na putu do cilja - istakla je Radmanović Petrović i naglasila da glasovci nisu i nikada neće zaboraviti Željka Kopanju.

Željko Kopanja je rođen 21. oktobra 1954. godine u Kotor Varošu. Završio je Ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u nekadašnjem “Glasu”, danas “Glasu Srpske”.

Kopanja je proglašen za humanistu 2000. godine za zalaganja za unapređenje suživota i razumijevanja. Međunarodna novinarska federacija dodijelila mu je priznanje počasnog i doživotnog člana.

Na vječni počinak Kopanja je u prisustvu više hiljada ljudi ispraćen 10. avgusta 2016. na groblju “Sveti Pantelija” u banjalučkom naselju Pavlovac, uz poruku da legende nikada ne umiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana