Живе идеје за које се Жељко Копања борио

Милијана Латиновић
Живе идеје за које се Жељко Копања борио

БАЊАЛУКА - Лик и дјело Жељка Копање, већинског власника “Гласа Српске” и оснивача и директора “Независних новина”, живе и данас, четири године након његове изненадне смрти и све док траје оно што је започео, за шта се борио и у шта је вјеровао, и он ће постојати.

Копања је у 62. години преминуо од посљедица срчаног удара. Његова породица, пријатељи, сарадници, те новинари “Гласа Српске”, “Независних новина”, “Нес радија” и цијела новинарска заједница у БиХ су тог 8. августа изгубили великог човјека, новинара и борца за суживот. Печат, који је Копања оставио у новинарству, никада неће изблиједјети, а они са којима је закорачио у свијет новинарства и са којима је провео радни вијек поносни су што су га познавали и што су, како кажу, имали част да уче с њим и од њега.

Министар правде РС Антон Касиповић, који је са Копањом исписао бројне новинске ретке у “Гласу Српске”, рекао је да му јутра почињу листањем “Гласа” и “Независних новина”, у којима и данас види Жељка Копању.

- У животу постоје вијести које никада не желите чути. Једна од њих, за мене крајње трагична, била је вијест о смрти Жељка Копање. За мене је ово крајње неугодно и тешко јер говорим о двије ситуације у којима сам реално слаб. Једна су медији, а друга је Жељко Копања, а то је у ствари исто. И дан-данас мислим да није истина, јер постоје”Независне новине” и “Глас Српске” и други медији које је успостављао и покретао. Траје оно што је започео, постоји оно што је радио и у шта је вјеровао, дакле и он постоји - истакао је Касиповић.

Главна и одговорна уредница “Гласа” Борјана Радмановић Петровић истакла је да је Копања оставио неизбрисив траг у животима оних који су са њим радили, од њега учили и с њим дијелили новинарски хљеб.

- Енергија којом је зрачио и данас је многима покретач и даје нам снагу да наставимо и никада не посустанемо. Онако како је он учио нас, покушавамо да научимо све оне који закораче у редакцију “Гласа”. Свима је пружао шансу, вјеровао и охрабривао нас на путу до циља - истакла је Радмановић Петровић и нагласила да гласовци нису и никада неће заборавити Жељка Копању.

Жељко Копања је рођен 21. октобра 1954. године у Котор Варошу. Завршио је Економски факултет, а новинарску каријеру започео је у некадашњем “Гласу”, данас “Гласу Српске”.

Копања је проглашен за хуманисту 2000. године за залагања за унапређење суживота и разумијевања. Међународна новинарска федерација додијелила му је признање почасног и доживотног члана.

На вјечни починак Копања је у присуству више хиљада људи испраћен 10. августа 2016. на гробљу “Свети Пантелија” у бањалучком насељу Павловац, уз поруку да легенде никада не умиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана