VSTS usvojio Nacrt komunikacijske strategije

Srna
VSTS usvojio Nacrt komunikacijske strategije

SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) usvojio je na današnjoj sjednici Nacrt komunikacijske strategije, kojim je planirano povećanje transparentnosti Savjeta i pravosuđa u cjelini.

Ovaj dokument biće objavljen na zvaničnoj internet stranici i proslijeđen pravosudnoj i međunarodnoj zajednici na mišljenje.

Na današnjoj sjednici nije bilo riječi o tome da li će ovaj dokument biti obavezujući za pravosudne institucije ili će biti samo preporuka.

Šef kabineta VSTS-a Marijana Popović rekla je da je napravljen kompromis koji može poslužiti svim pravosudnim institucijama koje mogu napraviti svoju strategiju. Ona je navela da je riječ o dokumentu koji su nazvali "kišobran strategijom" jer je bila dilema kako napraviti strategiju za sve pravosudne zajednice.

Prema njenim riječima, u Nacrtu su navedeni razlozi i svrha usvajanja, te je napravljena analiza stanja transparentnosti.

Popovićeva je navela da su utvrđene metode i sredstva komuniciranja, te da je bilo riječi i o internet komunikaciji u VSTS-u koja, kako je rekla, ima odraz na eksternu komunikaciju i imidž u javnosti, s obzirom na komunikacijsku krizu u prošlosti.

Ona je najavila da će biti sačinjen akcioni plan i, vjerovatno, izrađene smjernice o komunikaciji na društvenim mrežama.

Član VSTS-a Slavo Lakić rekao je da je krajnje vrijeme da bude donesen ovakav dokument, te predložio da bude stavljen u javnu raspravu sa pravosudnom i društvenom zajednicom.

On je predložio da dokument bude objavljen na internet stranici da bi svi zainteresovani van pravosudne zajednice mogli da pošalju svoje mišljenje.

Sa njim se nisu saglasili određeni članovi VSTS-a, smatrajući da Nacrt treba dostaviti pravosudnoj i međunarodnoj zajednici, jer je pravljen za pravosuđe.

Potpredsjednik Savjeta Sanela Gorušanović Butigan rekla je da je Nacrt napravljen za pravosudnu zajednicu i da strategija obuhvata probleme sa kojim se susreću i na kojima moraju raditi. Planirano je da do septembra bude pripremljen konačan tekst strategije koji će biti usvojen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana