ВСТС усвојио Нацрт комуникацијске стратегије

Срна
ВСТС усвојио Нацрт комуникацијске стратегије

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) усвојио је на данашњој сједници Нацрт комуникацијске стратегије, којим је планирано повећање транспарентности Савјета и правосуђа у цјелини.

Овај документ биће објављен на званичној интернет страници и прослијеђен правосудној и међународној заједници на мишљење.

На данашњој сједници није било ријечи о томе да ли ће овај документ бити обавезујући за правосудне институције или ће бити само препорука.

Шеф кабинета ВСТС-а Маријана Поповић рекла је да је направљен компромис који може послужити свим правосудним институцијама које могу направити своју стратегију. Она је навела да је ријеч о документу који су назвали "кишобран стратегијом" јер је била дилема како направити стратегију за све правосудне заједнице.

Према њеним ријечима, у Нацрту су наведени разлози и сврха усвајања, те је направљена анализа стања транспарентности.

Поповићева је навела да су утврђене методе и средства комуницирања, те да је било ријечи и о интернет комуникацији у ВСТС-у која, како је рекла, има одраз на екстерну комуникацију и имиџ у јавности, с обзиром на комуникацијску кризу у прошлости.

Она је најавила да ће бити сачињен акциони план и, вјероватно, израђене смјернице о комуникацији на друштвеним мрежама.

Члан ВСТС-а Славо Лакић рекао је да је крајње вријеме да буде донесен овакав документ, те предложио да буде стављен у јавну расправу са правосудном и друштвеном заједницом.

Он је предложио да документ буде објављен на интернет страници да би сви заинтересовани ван правосудне заједнице могли да пошаљу своје мишљење.

Са њим се нису сагласили одређени чланови ВСТС-а, сматрајући да Нацрт треба доставити правосудној и међународној заједници, јер је прављен за правосуђе.

Потпредсједник Савјета Санела Горушановић Бутиган рекла је да је Нацрт направљен за правосудну заједницу и да стратегија обухвата проблеме са којим се сусрећу и на којима морају радити. Планирано је да до септембра буде припремљен коначан текст стратегије који ће бити усвојен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана