Vrijeme radi za Republiku Srpsku, ali je potrebno temeljno jedinstvo

Srna
Vrijeme radi za Republiku Srpsku, ali je potrebno temeljno jedinstvo

BEOGRAD- Diplomata i orijentalista Darko Tanasković smatra da vrijeme radi za Republiku Srpsku, bez obzira na to što se nalazi pod sve snažnijim i unutrašnjim i spoljnim pritiscima.

Tanasković je istakao da ti pritisci dolaze od unutrašnjih "probosanskih", pretežno bošnjačkih unitarističkih snaga, kao i spoljašnjih, iz dijela međunarodne zajednice koja vodi opšti rat protiv Rusije, a na Srbe gleda kao na "male Ruse".

On je za "Politiku" rekao da ne vidi realne mogućnosti da biće Republike Srpske bude supstancijalno ugroženo ako bude ostvareno temeljno jedinstvo iznad svih ideoloških i političkih podjela i ličnih surevnjivosti u pogledu vjere u neophodnost njenog što samostalnijeg opstanka i razvoja.

Tanasković je dodao da to misli s obzirom na nacionalnu strukturu BiH i godine tokom kojih su izgrađene institucije i formirani mentaliteti poslijeratnih generacija konstitutivnih naroda, kao i u kontekstu neposrednog susjedskog okruženja dejtonske tvorevine.

To, napomenuo je Tanasković, ne znači da Srpska i njeni građani neće prolaziti kroz ozbiljna iskušenja.

Tanasković, koji je bivši ambasador Srbije u Turskoj, Vatikanu i Azerbejdžanu, ocijenio je da će Srbiji u opštem kontekstu crno-bijelog zaoštravanja svih odnosa i rata u Ukrajini, biti još teže da zadrži nezavisnu i neutralnu poziciju, ali da joj to ujedno i otvara mogućnosti koje se naziru u povećanoj zainteresovanosti međunarodnih aktera za srpski faktor na Balkanu.

On je napomenuo da preduslov za vođenje istovremeno nacionalno odlučne i diplomatski fleksibilne spoljne politike jeste ostvarivanje bar minimalnog stepena unutrašnjeg jedinstva političkih snaga o državno-nacionalnom interesu.

Prema njegovim riječima, iako legitimno opredjeljenje Srbije za unapređenje vojno-bezbjednosnog sektora nailazi na očekivana i iskrivljena tumačenja i kritiku u komšiluku, ali i šire, nema sumnje da će ono imati pozitivnog odraza i na egistencijalne prilike svih Srba koji žive van granica Srbije, ali i na Kosovu i Metohiji.

Tanasković je ocijenio da rješenje za pitanje Kosova i Metohije nije na vidiku i da je to prava "kvadratura kruga", iz kojeg trenutno nema izlaza koji bi bio povoljan ili bar prihvatljiv za Srbe i Srbiju, ali i za Albance.

On je upozorio da je opasna iluzija da bi neko nametnuto rješenje, suprotno interesima i pravima Srba, moglo da stvori uslove za postizanje trajne stabilnosti i normalnosti, te da je žurba i oročavanje potrage za rješenjem, uz pritiske i prijetnje, pogrešan put.

Kada je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, Tanasković je naveo da njen ugled uprkos svemu raste, a tome su, prividno paradoksalno, presudno doprinijeli oni koji su joj pripremali presudu i pad.

"SPC će i ovog puta odoleti, pod uslovom da ostane istinski svetosavska, što znači da dobro razume duh vremena, a istovrmeno deluje hrišćanski, srpski i svetski", istakao je Tanasković.

Tanasković je naglasio da je na jačanje ugleda SPC uticala potreba ljudi da u nešto vjeruju i da vide smisao svoje egzistencije preko granica u kojima ih ograničava ponuda savremene licemjerne politike i potrošačkog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana