Вријеме ради за Републику Српску, али је потребно темељно јединство

Срна
Вријеме ради за Републику Српску, али је потребно темељно јединство

БЕОГРАД- Дипломата и оријенталиста Дарко Танасковић сматра да вријеме ради за Републику Српску, без обзира на то што се налази под све снажнијим и унутрашњим и спољним притисцима.

Танасковић је истакао да ти притисци долазе од унутрашњих "пробосанских", претежно бошњачких унитаристичких снага, као и спољашњих, из дијела међународне заједнице која води општи рат против Русије, а на Србе гледа као на "мале Русе".

Он је за "Политику" рекао да не види реалне могућности да биће Републике Српске буде супстанцијално угрожено ако буде остварено темељно јединство изнад свих идеолошких и политичких подјела и личних суревњивости у погледу вјере у неопходност њеног што самосталнијег опстанка и развоја.

Танасковић је додао да то мисли с обзиром на националну структуру БиХ и године током којих су изграђене институције и формирани менталитети послијератних генерација конститутивних народа, као и у контексту непосредног сусједског окружења дејтонске творевине.

То, напоменуо је Танасковић, не значи да Српска и њени грађани неће пролазити кроз озбиљна искушења.

Танасковић, који је бивши амбасадор Србије у Турској, Ватикану и Азербејџану, оцијенио је да ће Србији у општем контексту црно-бијелог заоштравања свих односа и рата у Украјини, бити још теже да задржи независну и неутралну позицију, али да јој то уједно и отвара могућности које се назиру у повећаној заинтересованости међународних актера за српски фактор на Балкану.

Он је напоменуо да предуслов за вођење истовремено национално одлучне и дипломатски флексибилне спољне политике јесте остваривање бар минималног степена унутрашњег јединства политичких снага о државно-националном интересу.

Према његовим ријечима, иако легитимно опредјељење Србије за унапређење војно-безбједносног сектора наилази на очекивана и искривљена тумачења и критику у комшилуку, али и шире, нема сумње да ће оно имати позитивног одраза и на егистенцијалне прилике свих Срба који живе ван граница Србије, али и на Косову и Метохији.

Танасковић је оцијенио да рјешење за питање Косова и Метохије није на видику и да је то права "квадратура круга", из којег тренутно нема излаза који би био повољан или бар прихватљив за Србе и Србију, али и за Албанце.

Он је упозорио да је опасна илузија да би неко наметнуто рјешење, супротно интересима и правима Срба, могло да створи услове за постизање трајне стабилности и нормалности, те да је журба и орочавање потраге за рјешењем, уз притиске и пријетње, погрешан пут.

Када је ријеч о Српској православној цркви /СПЦ/, Танасковић је навео да њен углед упркос свему расте, а томе су, привидно парадоксално, пресудно допринијели они који су јој припремали пресуду и пад.

"СПЦ ће и овог пута одолети, под условом да остане истински светосавска, што значи да добро разуме дух времена, а истоврмено делује хришћански, српски и светски", истакао је Танасковић.

Танасковић је нагласио да је на јачање угледа СПЦ утицала потреба људи да у нешто вјерују и да виде смисао своје егзистенције преко граница у којима их ограничава понуда савремене лицемјерне политике и потрошачког друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана