Voćari očekuju dobar rod i visoku zaradu

Anita Janković-Rečević
Voćari očekuju dobar rod i visoku zaradu

Banjaluka - Proljećni radovi u voćnjacima širom Srpske u punom su jeku, a s obzirom na to da je zima bila blaga voćari očekuju da će na jesen napuniti hladnjače sočnim plodovima.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović istakao je da je zahvaljujući toplom vremenu rezidba pri kraju, te da vlasnici zasada punom parom obavljaju tretmane za zaštitu od korova, kao i prihranu sadnica mineralnim đubrivima.

- Već duže od mjesec temperature su poprilično visoke za ovo doba godine ali mnoge voćne vrste su se prilagodile prirodi i nisu iscvjetale prije vremena. Očekujemo da ova godina bude rodna, ali manje nego lani kada je sve voće prerodilo. Prihodi u većini voćnjaka bili su kao za dvije godine - rekao je Dojčinović i dodao da će manji rod značiti bolji kvalitet.

On je istakao da je mraz, koji je zahvatio područje Krajine prije desetak dana, nanio manje štete na sadnicama kruške i trešnje, naglašavajući da su biljne bolesti za sada zaobišle zasade.

Na imanju voćara Darka Milošević iz sela Tutnjevac kod Ugljevika, gdje se na sedam i po hektara uzgajaju šljive, trešnje, jabuke i kruške, proljećni radovi privode se kraju, a brojna stabla već su u fazi cvjetanja.

- Na području Majevice voće stiže nešto ranije tako da smo rezidbu završili prije dvadesetak dana. Uradili smo sve što smo znali i sada je sve u božijim rukama. Očekujemo da rod bude optimalan, što je, kada je šljiva u pitanju, oko 20-25 tona po hektaru - rekao je Milošević. Ističe da je rod šljive lani dostizao i do 45 tona po hektaru, što nije poželjno.

- Usljed prevelikog roda dolazi do lomljenja grana, a i kvalitet je lošiji. Prošlogodišnji rod šljive sam uspio izvesti u Njemačku, ali zbog čestih kiša u maju i junu šljiva je bila kiselija nego inače. Nadamo se da će ove godine biti više sunca i manje roda, a više zarade - dodao je Milošević.

Punom parom ovih dana rade i malinari, koji ocjenjuju da će ove sezone proizvodnja crvenog voća biti daleko manja nego prethodnih godina.

- Malinari odustaju od proizvodnje jer je zbog niske otkupne cijene u posljednje dvije godine. Hladnjačari su lani za kilogram maline davali 1,5 KM što je apsolutno neprihvatljivo, a prema njihovoj priči bolja cijena se ne može očekivati ni ove godine - rekao je predsjednik Udruženja malinara sa područja Srebrenice, Bratunca i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić, dodajući da će rod i kvalitet zavisiti od vremenskih  uslova.

Pune hladnjače

Dragoja Dojčinović kaže da su hladnjače i skladišta puni voća od prošle godine, te da su cijene na tržištu izuzetno niske.

- U Rusiju nismo uspjeli izvesti planirane količine voća, jer je potražnja bila dosta slaba. Rusi su imali veoma visoke kriterijume koje nismo mogli ispuniti i zbog toga su pokušavali oboriti cijenu koja nam nije bila isplativa - rekao je Dojčinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana