Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS: Cilj veće plate u privredi

Milijana Latinović
Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS: Cilj veće plate u privredi

Uprkos nepovoljnim globalnim trendovima, privreda u Republici Srpskoj lani je ostvarila uglavnom pozitivne rezultate. Pokrivenost uvoza izvozom bila je rekordnih 76 odsto, zabilježen je značajan rast plata, a veće plate u privredi od prosječnih u javnoj upravi ostaju naš cilj.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević ističući da je iza tog ministarstva veoma uspješna godina.

- Prošli smo kroz period strukturisanja, postavljanja ministarstva na noge, formiranja resora i stručnih timova i smatram da smo uradili dobar posao. U novu godinu smo ušli sa iskustvom i ambicijom da budemo još bolji. Ocjenu našeg rada daće privrednici - rekao je Petričević.

GLAS: Kakvi su trenutni ekonomski pokazatelji u Srpskoj i šta možemo očekivati do kraja ove godine?

PETRIČEVIĆ: Ekonomska kretanja će dijelom zavisiti od globalnih i regionalnih ekonomskih trendova, kao i od našeg rada, angažmana i ulaganja. U prošloj godini smo imali pad industrijske proizvodnje, ali je on donekle nadoknađen rastom u drugim privrednim granama. Naša industrijska proizvodnja je vezana za izvoz i globalno tržište. Ako se izvozna tržišta nalaze u stagnaciji ili recesiji to će se osjetiti i kod nas. Ipak, lani je ostvaren ekonomski rast i očekujem nastavak tog trenda. Privrednici koji su od marta 2019. povećali plate radnicima mogu aplicirati za povrat do 70 odsto poreza i doprinosa na uvećani dio zarade.

GLAS: Koji su najveći izazovi sa kojima se suočava privreda Srpske?

PETRIČEVIĆ: Nedostatak kvalifikovane radne snage trenutno je najveći izazov i zbog toga je važno da radimo na reformi školstva kako bismo pratili aktuelne trendove na tržištu rada i stvarali kadrove koji su  potrebni privredi.

GLAS: Na koji način je ministarstvo doprinijelo poboljšanju poslovnog ambijenta u Srpskoj?

PETRIČEVIĆ: Sprovodimo program postinvesticione podrške, koji podrazumijeva posjete privrednicima tokom kojih se analiziraju uslovi poslovanja i prijedlozi za njegovo unapređenje. Donesen je prijedlog mjera za unapređenje poslovnog ambijenta koji podrazumijeva podršku privrednicima u zapošljavanju i zadržavanju radne snage, smanjenje parafiskalnih i administrativnih opterećenja privrede i unapređenje uslova za tehnološki razvoj. Osim toga, reformom Zavoda za zapošljavanje ide se ka kvalitetnijoj podršci privredi i građanima.

GLAS: Koji su planovi ministarstva u ovoj godini?

PETRIČEVIĆ: Radimo na donošenju zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju u cilju da se preduzetniku koji se nađe u finansijskim teškoćama, pomogne da nastavi održivo poslovanje. Fokusiraćemo se i na razvoj domaćeg privrednog potencijala. Očekujemo da će Zakon o podsticajima značajno doprinijeti rastu plata u privredi, što će sa podsticajima za tehnološki razvoj donekle ublažiti efekte povećanja odlaska radnika.

GLAS: Da li domaća privreda trpi posljedice virusa korona i kakve su prognoze za dalje?

PETRIČEVIĆ: Posljedice za sada nisu velike, ali postoje. Nekoliko privrednika koji sarađuju sa kompanijama iz Kine nam je reklo da imaju probleme sa kašnjenjem isporuke materijala koji se koriste u proizvodnji. Drugi imaju problem sa trgovačkom robom kojoj je usporena dostava, a očekujem i da ćemo zabilježiti pad broja turista iz Kine koji su posljednjih godina bilježili značajan porast.

Projekti

GLAS: Koji su najznačajniji projekti koje ste realizovali?

PETRIČEVIĆ: Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o privrednim društvima koji je opredjeljenje Vlade da se nastavi sa reformom o registraciji privrednih subjekata. Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i izmjene i dopune Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojima se predlaže potpuno usaglašavanje definicije malih i srednjih preduzeća u Srpskoj sa propisima EU. Zakonom o podsticajima u privredi RS stvoreni su povoljni uslovi za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija, te privredni rast i zapošljavanje, a propisano je i uvođenje jedinstvenog registra podsticaja koji se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou. Potpisan je i Memorandum o namjerama za saradnju u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija u Moskvi sa ruskom  državnom korporacijom “Rostex”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana