Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС: Циљ веће плате у привреди

Милијана Латиновић
Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС: Циљ веће плате у привреди

Упркос неповољним глобалним трендовима, привреда у Републици Српској лани је остварила углавном позитивне резултате. Покривеност увоза извозом била је рекордних 76 одсто, забиљежен је значајан раст плата, а веће плате у привреди од просјечних у јавној управи остају наш циљ.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић истичући да је иза тог министарства веома успјешна година.

- Прошли смо кроз период структурисања, постављања министарства на ноге, формирања ресора и стручних тимова и сматрам да смо урадили добар посао. У нову годину смо ушли са искуством и амбицијом да будемо још бољи. Оцјену нашег рада даће привредници - рекао је Петричевић.

ГЛАС: Какви су тренутни економски показатељи у Српској и шта можемо очекивати до краја ове године?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Економска кретања ће дијелом зависити од глобалних и регионалних економских трендова, као и од нашег рада, ангажмана и улагања. У прошлој години смо имали пад индустријске производње, али је он донекле надокнађен растом у другим привредним гранама. Наша индустријска производња је везана за извоз и глобално тржиште. Ако се извозна тржишта налазе у стагнацији или рецесији то ће се осјетити и код нас. Ипак, лани је остварен економски раст и очекујем наставак тог тренда. Привредници који су од марта 2019. повећали плате радницима могу аплицирати за поврат до 70 одсто пореза и доприноса на увећани дио зараде.

ГЛАС: Који су највећи изазови са којима се суочава привреда Српске?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Недостатак квалификоване радне снаге тренутно је највећи изазов и због тога је важно да радимо на реформи школства како бисмо пратили актуелне трендове на тржишту рада и стварали кадрове који су  потребни привреди.

ГЛАС: На који начин је министарство допринијело побољшању пословног амбијента у Српској?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Спроводимо програм постинвестиционе подршке, који подразумијева посјете привредницима током којих се анализирају услови пословања и приједлози за његово унапређење. Донесен је приједлог мјера за унапређење пословног амбијента који подразумијева подршку привредницима у запошљавању и задржавању радне снаге, смањење парафискалних и административних оптерећења привреде и унапређење услова за технолошки развој. Осим тога, реформом Завода за запошљавање иде се ка квалитетнијој подршци привреди и грађанима.

ГЛАС: Који су планови министарства у овој години?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Радимо на доношењу закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању у циљу да се предузетнику који се нађе у финансијским тешкоћама, помогне да настави одрживо пословање. Фокусираћемо се и на развој домаћег привредног потенцијала. Очекујемо да ће Закон о подстицајима значајно допринијети расту плата у привреди, што ће са подстицајима за технолошки развој донекле ублажити ефекте повећања одласка радника.

ГЛАС: Да ли домаћа привреда трпи посљедице вируса корона и какве су прогнозе за даље?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Посљедице за сада нису велике, али постоје. Неколико привредника који сарађују са компанијама из Кине нам је рекло да имају проблеме са кашњењем испоруке материјала који се користе у производњи. Други имају проблем са трговачком робом којој је успорена достава, а очекујем и да ћемо забиљежити пад броја туриста из Кине који су посљедњих година биљежили значајан пораст.

Пројекти

ГЛАС: Који су најзначајнији пројекти које сте реализовали?

ПЕТРИЧЕВИЋ: Усвојен је Приједлог закона о измјенама Закона о привредним друштвима који је опредјељење Владе да се настави са реформом о регистрацији привредних субјеката. Усвојене су и измјене и допуне Закона о развоју малих и средњих предузећа, као и измјене и допуне Закона о занатско-предузетничкој дјелатности, којима се предлаже потпуно усаглашавање дефиниције малих и средњих предузећа у Српској са прописима ЕУ. Законом о подстицајима у привреди РС створени су повољни услови за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција, те привредни раст и запошљавање, а прописано је и увођење јединственог регистра подстицаја који се додјељују на републичком и локалном нивоу. Потписан је и Меморандум о намјерама за сарадњу у области технолошког развоја и иновација у Москви са руском  државном корпорацијом “Rostex”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана