Vipotnik: Recikliranje važno za očuvanje planete

Srna
Vipotnik: Recikliranje važno za očuvanje planete

BANjALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je Srni da je recikliranje na prvoj liniji odbrane u borbi da se spasi budućnost planete i čovječanstva.

"Svake godine sedmi resurs štedi više od 700 miliona tona emisije ugljen dioksida, a predviđa se da će se do 2030. godine povećati na milijardu tona", rekao je Vipotnik povodom Svjetskog dana reciklaže.

On je podsjetio da je reciklaža prepoznata i u ciljevima UN za održivi razvoj do 2030. godine kao ključni dio kružne ekonomije i pomaže u zaštiti prirodnih resursa.

"Cilj obilježavanja Svjetskog dana reciklaže jeste da ukažemo na značaj ovog procesa, ali i na obezbjeđivanje zdravije budućnosti planete očuvanjem šest primarnih prirodnih resursa - vode, vazduha, uglja, nafte, zemnog gasa i minerala, i to upravo promovisanjem novog sedmog resursa – robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i koja se može reciklirati", istakao je Vipotnik.

On je naglasio da je ovaj dan prilika da se ukaže na značaj razvoja ove industrijske grane, ne samo sa aspekta zastite životne sredine, nego i sa aspekta privrednog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta.

"Misija Svjetskog dana reciklaže se mora ostvariti na dva nivoa. Na političkom nivou obilježavanjem poručujemo liderima, ljudima koji donose odluke, da je reciklaža toliko važna da mora postati globalno pitanje i da je hitno potreban zajednički pristup ovom procesu. Drugi nivo se odnosi na svakog od nas i molimo ljude širom planete da razmišljaju o resursima, a ne o otpadu, jer dok se to ne dogodi nećemo znati dovoljno cijeniti recikliranu robu", istakao je Vipotnik.

Da bi postigli rezultate na globalnom nivou, dodao je on, potrebno je da počnemo od sebe i svoje okoline.

"Ovo je dan koji je zamišljen da se cijeli svijet ujedini i postavi planetu na prvo mjesto", poručio je Vipotnik.

Svjetski dan reciklaže ustanovljen je 2015. godine na Svjetskoj konvenciji recikliranja, a obilježava se svake godine 18. marta.

Pojam reciklaža podrazumijeva ponovnu upotrebu nekog predmeta. Proces ima tri koraka - pravilno razvrstavanje otpada, zatim njegovu obradu i na kraju ponovnu upotrebu u proizvodnji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana