“Uvoz” vodiča poskupljuje aranžmane

Jana Kezić
“Uvoz” vodiča poskupljuje aranžmane

BANjALUKA - Zbog nedostatka licenciranih vodiča u Srpskoj za putničke ture na inostranim destinacijama domaće turističke agencije primorane su da taj kadar “uvoze” iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske, što nerijetko diže i cijenu aranžmana.

Direktor “Unis tursa” iz Banjaluke Zoran Preradović kaže da za inostrane destinacije angažuju kadar iz susjednih zemalja, jer ga kod nas ima samo za obilazak BiH.

 - Angažujemo turističke vodiče iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita i Siska. Zbog toga poskupljuje i aranžman. Ako vodič dolazi iz Srbije ili Hrvatske, a sa grupom kreće iz Banjaluke, moramo mu platiti noćenje, a nekada i dva - rekao je Preradović i dodao da već godinama sarađuju sa istim vodičima.

Slično kažu i u banjalučkoj turističkoj agenciji “Smiljić travel”, gdje ističu da nedostatak turističkih vodiča za inostrane destinacije predstavlja veliki problem.

- Najviše angažujemo vodiče iz Srbije ili eventualno u zavisnosti od zemlje u koju putujemo i lokalne vodiče. To u suštini ne koči organizaciju, ali je malo teže kada moramo povlačiti vodiče iz drugih gradova - rekli su u ovoj agenciji. Zbog svega toga oni ih uvijek rezervišu na vrijeme.

- Svakako bi nam bila olakšica da imamo ovdje naše vodiče koje mogu da vode u Evropu, jer mi njima treba da platimo i trošak dok dođu iz Srbije i da im damo dnevnice - rekli su u “Smiljiću”.

To na neki način, kako kažu, diže i malo cijenu aranžmana.

- Njihove dnevnice su dosta poskupjele, ali nije bilo drastično poskupljenje aranžmana, što ne znači da u nekom narednom periodu neće biti - rekli su u “Smiljiću”.

Direktor agencije “Kontiki travel” u Banjaluci Vedran Jokić kaže da kod nas nema vodiča zato što naše tržište nije toliko razvijeno.

- Da bi neko bio samo turistički vodič i da bi samo od toga živio ipak mora imati dovoljno posla - rekao je Jokić. Istakao je da je njihova firma iz Srbije, pa imaju zaposlene vodiče.

U bijeljinskoj turističkoj agenciji “Hepi travel” kažu da u kancelariji imaju vodiče koje rade u prodaji, a ujedno imaju i licence.

- Osim toga imamo vodiče iz Srbije sa kojima već godinama sarađujemo. Kada se sve unaprijed isplanira i kada ih rezervišete na vrijeme, nema problema, kada se traži u pet do 12, kao što mnogi rade, to je onda veliki problem - rekli su u ovoj agenciji.

Drugi posao

Vedran Jokić kaže da vodiči koji imaju licencu mahom rade drugi posao.

- Imali smo nedavnu situaciju da nam je došao neki gost i da nam je tokom sedmice trebao vodič. Nismo ga uspjeli pronaći, jer svi to obično rade vikendom - rekao je Jokić, dodajući da radnim danima moraju uzeti dan godišnjeg odmora ili slobodan na stalnom poslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana