“Увоз” водича поскупљује аранжмане

Јана Кезић
“Увоз” водича поскупљује аранжмане

БАЊАЛУКА - Због недостатка лиценцираних водича у Српској за путничке туре на иностраним дестинацијама домаће туристичке агенције приморане су да тај кадар “увозе” из сусједних земаља, Србије и Хрватске, што неријетко диже и цијену аранжмана.

Директор “Унис турса” из Бањалуке Зоран Прерадовић каже да за иностране дестинације ангажују кадар из сусједних земаља, јер га код нас има само за обилазак БиХ.

 - Ангажујемо туристичке водиче из Београда, Новог Сада, Загреба, Сплита и Сиска. Због тога поскупљује и аранжман. Ако водич долази из Србије или Хрватске, а са групом креће из Бањалуке, морамо му платити ноћење, а некада и два - рекао је Прерадовић и додао да већ годинама сарађују са истим водичима.

Слично кажу и у бањалучкој туристичкој агенцији “Смиљић травел”, гдје истичу да недостатак туристичких водича за иностране дестинације представља велики проблем.

- Највише ангажујемо водиче из Србије или евентуално у зависности од земље у коју путујемо и локалне водиче. То у суштини не кочи организацију, али је мало теже када морамо повлачити водиче из других градова - рекли су у овој агенцији. Због свега тога они их увијек резервишу на вријеме.

- Свакако би нам била олакшица да имамо овдје наше водиче које могу да воде у Европу, јер ми њима треба да платимо и трошак док дођу из Србије и да им дамо дневнице - рекли су у “Смиљићу”.

То на неки начин, како кажу, диже и мало цијену аранжмана.

- Њихове дневнице су доста поскупјеле, али није било драстично поскупљење аранжмана, што не значи да у неком наредном периоду неће бити - рекли су у “Смиљићу”.

Директор агенције “Контики травел” у Бањалуци Ведран Јокић каже да код нас нема водича зато што наше тржиште није толико развијено.

- Да би неко био само туристички водич и да би само од тога живио ипак мора имати довољно посла - рекао је Јокић. Истакао је да је њихова фирма из Србије, па имају запослене водиче.

У бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел” кажу да у канцеларији имају водиче које раде у продаји, а уједно имају и лиценце.

- Осим тога имамо водиче из Србије са којима већ годинама сарађујемо. Када се све унапријед испланира и када их резервишете на вријеме, нема проблема, када се тражи у пет до 12, као што многи раде, то је онда велики проблем - рекли су у овој агенцији.

Други посао

Ведран Јокић каже да водичи који имају лиценцу махом раде други посао.

- Имали смо недавну ситуацију да нам је дошао неки гост и да нам је током седмице требао водич. Нисмо га успјели пронаћи, јер сви то обично раде викендом - рекао је Јокић, додајући да радним данима морају узети дан годишњег одмора или слободан на сталном послу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана