Utvrđen nacrt zakona o kulturnim dobrima

Srna
Utvrđen nacrt zakona o kulturnim dobrima

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici Nacrt zakona o kulturnim dobrima.

Jedan od veoma bitnih razloga za donošenje novog zakona jeste potreba da se u uvede i definiše sasvim nov pojam - nematerijalno kulturno dobro, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

"Kao kategorija kulturnog dobra definisana je obavezujućim međunarodnim aktima, kao i radi usaglašavanja ovog zakona sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj djelatnosti, u kojem je usvojena i ugrađena kategorija nematerijalno kulturno dobro", navodi se u saopštenju.

Donošenje novog zakona proizašlo je iz potrebe za poboljšanje i unapređenje postojećeg normativnog okvira u oblasti zaštite i korišćenja dobara, koja je utvrđena važećim zakonskim rješenjem, a kojim bi se omogućio razvoj djelatnosti zaštite i očuvanja materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara, napredak ustanova zaštite u stručnom smislu, kao i obezbjeđivanje svih neophodnih uslova za zaštitu i sigurnost nepokretnih, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, koja su od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Kako bi se olakšala primjena zakona, pristupilo se izradi novog Zakona o kulturnim dobrima, a ne izmjenama i dopunama važećeg zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana