Утврђен нацрт закона о културним добрима

Срна
Утврђен нацрт закона о културним добрима

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас на сједници Нацрт закона о културним добрима.

Један од веома битних разлога за доношење новог закона јесте потреба да се у уведе и дефинише сасвим нов појам - нематеријално културно добро, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Као категорија културног добра дефинисана је обавезујућим међународним актима, као и ради усаглашавања овог закона са Законом о култури и Законом о музејској дјелатности, у којем је усвојена и уграђена категорија нематеријално културно добро", наводи се у саопштењу.

Доношење новог закона произашло је из потребе за побољшање и унапређење постојећег нормативног оквира у области заштите и коришћења добара, која је утврђена важећим законским рјешењем, а којим би се омогућио развој дјелатности заштите и очувања материјалних и нематеријалних културних добара, напредак установа заштите у стручном смислу, као и обезбјеђивање свих неопходних услова за заштиту и сигурност непокретних, покретних и нематеријалних културних добара, која су од општег интереса за Републику Српску.

Како би се олакшала примјена закона, приступило се изради новог Закона о културним добрима, а не измјенама и допунама важећег закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана