Ustaški masakr u Blagaju na Đurđevdan 1941.

SRNA
Ustaški masakr u Blagaju na Đurđevdan 1941.

Banjaluka, Veljun - Ustaše su od 6. do 8. maja ubile više od 530 Srba iz Veljuna i okoline i to je bio prvi masovni zločin nad Srbima na Kordunu.

Bio je to organizovan zločin planiran u samom vrhu ustaške organizacije i počinjen sa genocidnom namjerom istrebljenja srpskog stanovništva na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, podsjećaju iz Udruženja "Jadovno".

U ovom zločinu 530 muškaraca iz Veljuna i okoline pohvatano je ili dovedeno na prevaru u zgradu žandarmerijske kasarne i škole u Hrvatskom Blagaju i usmrćeno na zvjerski način hladnim oružjem, osim jedne grupe koja je bila strijeljana.

Ustaša Janko Medved rekao je pred organima Ozne u Karlovcu 21. maja 1945. godine, opisujući masakr, da su ustaše vodile grupe od po 10 Srba do iskopane jame i tamo ih tukle krampovima, noževima i batinama.

"Kad smo ih dovezli do jame, komandovali smo da legnu, tako da smo od jednog do drugog išli i udarali po dva puta u glavu, a zatim smo ih bacili u jamu. Bilo je ljudi koji su napola živi bačeni...Kada smo tako sve ljude poubijali, jamu smo posuli živim krečom, zatrpali je i zaigrali kolo...", rekao je ustaški zlikovac, čije je svjedočenje bilo sačuvano u Istorijskom muzeju u Karlovcu.

Veljunski masakr predstavljao je samo uvod u kontunuiranu praksu genocida nad Srbima u NDH.

Poslije 1991. u Hrvatskoj se desio čitav niz napada na spomen-obilježje žrtvama ovog pokolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana