Udruženje sudija Republike Srpske: Podržavamo stavove predsjednika VSTS-a

Ž.D.
Udruženje sudija Republike Srpske: Podržavamo stavove predsjednika VSTS-a

SARAJEVO - Udruženje sudija Republike Srpske u cjelosti daje podršku stavovima iskazanim od strane predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltije jer su oni zasnovani na Ustavu i Zakonu o VSTS-u.

Saopšteno je to iz ovog udruženja nakon što je Predsjedništvo Udruženja sudija FBiH objavilo zaključke sa nedavno održane sjednice u kojima navodi da Tegeltijino "tumačenje VSTS-a kao predstavničkog tijela entiteta predstavlja razlog za brigu".

- To bi, između ostalog, značilo da ono ima i funkciju zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda, što nije zakonska odrednica i u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim principom na kojem VSTS kao regulator djeluje. Udruženje smatra, nedopustivim i skandaloznim tumačenje koje je izrekao Predsjednik VSTS-a o ugroženosti državnog suvereniteta BiH angažmanom stranih sudija u Ustavnom sudu BiH – istakli su u Udruženju sudija FBiH.

Dodaju da je Tegeltija "učešćem na sastanku „srpskih predstavnika u organima BiH, koje su sazvali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, slušajući, bez odgovarajuće reakcije, izjave Dodika da neće primijeniti odluku Ustavnog suda BiH, manifestovao podršku javnom deklarisanju nepoštivanja i neizvršavanja odluke Ustavnog suda".

- Podsjećamo Predsjednika VSTS-a da je ovim svojim nastupom prekršio Kodeks sudijske etike, Zakona o VSTS-u – tvrde u ovom udruženju.

U Udruženje sudija RS ističu da je Udruženje sudija FBiH danas je izdalo saopštenje kojim se kritički osvrće na stavove iskazane i izjavi predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, a posebno u izjavi da je kao član izabran glasovima sudija iz Republike Srpske i da je u tom svojstvu i član Podvijeća RS.

- Na osnovu istih činjenica predsjednik VSTS-a je izjavio da s obzirom na te činjenice, pored toga što je predsjednik VSTS-a, u svojstvu člana Podvijeća RS predstavlja i sudije iz RSu toj instituciji i ima obaveze prema Srpskoj - ističe se u saopštenju Udruženja sudija RS.

Naglašavaju da ta izjava predsjednika Tegeltije u cjelosti korespondira sa Zakonom o VSTS-u, koji je nastao na osnovu sporazuma o prenosu nadležnosti, kojim je unutar VSTS ustanovljeno Podvijeće Srpske kojeg čine članovi VSTS izabrani od strane pravosudnih institucija RS, kao njihovi predstavnici u VSTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana