Удружење судија Републике Српске: Подржавамо ставове предсједника ВСТС-а

Ж.Д.
Удружење судија Републике Српске: Подржавамо ставове предсједника ВСТС-а

САРАЈЕВО - Удружење судија Републике Српске у цјелости даје подршку ставовима исказаним од стране предсједника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Милана Тегелтије јер су они засновани на Уставу и Закону о ВСТС-у.

Саопштено је то из овог удружења након што је Предсједништво Удружења судија ФБиХ објавило закључке са недавно одржане сједнице у којима наводи да Тегелтијино "тумачење ВСТС-а као представничког тијела ентитета представља разлог за бригу".

- То би, између осталог, значило да оно има и функцију заштите виталних интереса конститутивних народа, што није законска одредница и у директној је супротности са основним принципом на којем ВСТС као регулатор дјелује. Удружење сматра, недопустивим и скандалозним тумачење које је изрекао Предсједник ВСТС-а о угрожености државног суверенитета БиХ ангажманом страних судија у Уставном суду БиХ – истакли су у Удружењу судија ФБиХ.

Додају да је Тегелтија "учешћем на састанку „српских представника у органима БиХ, које су сазвали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, слушајући, без одговарајуће реакције, изјаве Додика да неће примијенити одлуку Уставног суда БиХ, манифестовао подршку јавном декларисању непоштивања и неизвршавања одлуке Уставног суда".

- Подсјећамо Предсједника ВСТС-а да је овим својим наступом прекршио Кодекс судијске етике, Закона о ВСТС-у – тврде у овом удружењу.

У Удружење судија РС истичу да је Удружење судија ФБиХ данас је издало саопштење којим се критички осврће на ставове исказане и изјави предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, а посебно у изјави да је као члан изабран гласовима судија из Републике Српске и да је у том својству и члан Подвијећа РС.

- На основу истих чињеница предсједник ВСТС-а је изјавио да с обзиром на те чињенице, поред тога што је предсједник ВСТС-а, у својству члана Подвијећа РС представља и судије из РСу тој институцији и има обавезе према Српској - истиче се у саопштењу Удружења судија РС.

Наглашавају да та изјава предсједника Тегелтије у цјелости кореспондира са Законом о ВСТС-у, који је настао на основу споразума о преносу надлежности, којим је унутар ВСТС установљено Подвијеће Српске којег чине чланови ВСТС изабрани од стране правосудних институција РС, као њихови представници у ВСТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана