Srebrenica: U toku zaštita arheoloških ostataka ranohrišćanske crkve

Srna
Srebrenica: U toku zaštita arheoloških ostataka ranohrišćanske crkve

SREBRENICA - Na lokalitetu Borovac, iznad sela Orahovica u srebreničkoj opštini, u toku je izgradnja nadstrešnice površine 300 metara kvadratnih iznad arheološkog nalazišta, odnosno ostataka pravoslavne crkve iz šestog ili početka sedmog vijeka.

Prema obavljenim analizama i tvrdnji arheologa, ova pravoslavna crkva izgrađena je šest vijekova prije nego je Sveti Sava 1232. godine ustanovio Mitropoliju srebreničku.

Prema predanju, za sjedište Mitropolije određena je Srebrenica zbog izraženog duhovnog života, velikog broja pravoslavnih hramova, ali i njenog značaja u to vrijeme zbog ekonomske moći i trgovačkih i kulturnih veza.

Prema projektu inženjera Vladimira Arsića i uz nadzor arheologa Ivane Grujić, postavlja se nadstrešnica, a već je završena konzervacija ostataka crkvenih zidova dimenzija 13 puta sedam metara, otkrivenih 2016. godine.

“Ostaci drevnohrišćanskog hrama otkriveni su prilikom uređenja mikro lokaliteta Crkvine na kojem su mještani postavili krst kod kojeg se povremeno organizuju molitve i služe liturgije”, rekao je paroh srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović.

On je istakao da se arheološkim iskopavanjem utvrdilo da je krst postavljen iznad oltara uz zidinu nekadašnje crkve.

Mlađenović kaže da se prilozima vjernog srpskog naroda obezbijedila građa i da se mobama velikog broja, većinom mlađih, Srba obavlja izgradnja nadstrešnice iznad temelja i kompletnog prostora nekadašnje crkve da bi se zaštitilo ovo vrijedno arheološko nalazište, koje govori da je prije 15 vijekova pravoslavlje egzistiralo na ovom području.

Prema riječima Mlađenovića, očekuje se da će radovi biti završeni za desetak dana i da će ovo konzervirano arheološko nalazište biti propisno zaštićeno od klimatskih uticaja.

Mlađenović je istakao da će ovaj objekat služiti za povremeno služenje liturgija i održavanje drugih svečanosti u selu, ali i kao kulturno-istorijski spomenik izuzetne vrijednosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana