U Potočarima ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve

Darko Momić
U Potočarima ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve

Srebrenica - U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice juče je održana komemoracija posvećena obilježavanju 24 godine od stradanja Bošnjaka, a nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte i polaganja cvijeća uslijedio je vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 33 identifikovane žrtve.

Komemorativni skup obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Republike Srpske i sve je proteklo mirno i bezbjedno.

- U saradnji sa bezbjednosnim agencijama, MUP RS obezbijedio je potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika skupa - saopšteno je iz štaba akcije “Srebrenica 2019”.

Za razliku od srijede naveče, kada su u Memorijalni centar stigli učesnici raznih marševa i pohoda sa ratnim zastavama Armije RBiH, ali i Irana, Albanije i SAD, juče je taj dekor izostao i bile su primjetne samo poneka ratna i jedna albanska zastava.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da BiH treba da dobije zakon o negiranju genocida.

- Zalagaću se da se u Parlamentu BiH donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon na 25. godišnjicu genocida - kazao je Incko.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je da majke Srebrenice već 24 godine žive s činjenicom da su njihovi sinovi, muževi i braća istrijebljeni i sistemski ubijeni.

- Majke Srebrenice žive s ovim sjećanjem, s posljednjim oproštajem, bolom u pogledu i riječi više od 24 godine. Naše misli su i s onima koji su preživjeli ovaj strašan zločin. Srebrenica je duboka rana, koja se iznova otvara kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negira - rekao je Vigemark.

Lider SDA i predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović poručio je da je “sjećanje na genocid živo cijelu godinu, ali ono kulminira na ovaj teški dan”.

- Ne samo u našoj zemlji, širom svijeta se obilježava ovaj dan. U Engleskoj, širom Evrope, u Kanadi, na drugim kontinentima - kazao je Izetbegović.

Za razliku od ranijih godina, ove godine bilo je mnogo manje stranih delegacija i zvaničnika, a komemoraciji su, pored Incka i Vigemarka, prisustvovali i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus, američki i turski ambasadori u BiH Erik Nelson i Haldun Koč, te predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, kao i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović te premijer FBiH Fadil Novalić.

Ađijus

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Karmel Ađijus rekao je juče u Srebrenici da Haški tribunal i MMKS, koji ga je naslijedio, već više od 25 godina obezbjeđuju međunarodnu pravdu.

- Zahvaljujući njihovom radu, presudama, nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine su izvedeni pred lice pravde, a oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop - rekao je Ađijus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana