У Поточарима укопани посмртни остаци 33 жртве

Дарко Момић
У Поточарима укопани посмртни остаци 33 жртве

Сребреница - У Меморијалном центру Поточари код Сребренице јуче је одржана комеморација посвећена обиљежавању 24 године од страдања Бошњака, а након обраћања званичника, одавања поште и полагања цвијећа услиједио је вјерски обред и укоп посмртних остатака 33 идентификоване жртве.

Комеморативни скуп обезбјеђивали су припадници МУП-а Републике Српске и све је протекло мирно и безбједно.

- У сарадњи са безбједносним агенцијама, МУП РС обезбиједио је потпуну сигурност политичких личности из БиХ и иностранства, као и других званичника и осталих учесника скупа - саопштено је из штаба акције “Сребреница 2019”.

За разлику од сриједе навече, када су у Меморијални центар стигли учесници разних маршева и похода са ратним заставама Армије РБиХ, али и Ирана, Албаније и САД, јуче је тај декор изостао и биле су примјетне само понека ратна и једна албанска застава.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да БиХ треба да добије закон о негирању геноцида.

- Залагаћу се да се у Парламенту БиХ донесе закон о негирању геноцида. Идуће године ћемо сигурно имати такав закон на 25. годишњицу геноцида - казао је Инцко.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк истакао је да мајке Сребренице већ 24 године живе с чињеницом да су њихови синови, мужеви и браћа истријебљени и системски убијени.

- Мајке Сребренице живе с овим сјећањем, с посљедњим опроштајем, болом у погледу и ријечи више од 24 године. Наше мисли су и с онима који су преживјели овај страшан злочин. Сребреница је дубока рана, која се изнова отвара када се одговорност за злочине који су почињени на овом простору негира - рекао је Вигемарк.

Лидер СДА и предсједавајући Дома народа БиХ Бакир Изетбеговић поручио је да је “сјећање на геноцид живо цијелу годину, али оно кулминира на овај тешки дан”.

- Не само у нашој земљи, широм свијета се обиљежава овај дан. У Енглеској, широм Европе, у Канади, на другим континентима - казао је Изетбеговић.

За разлику од ранијих година, ове године било је много мање страних делегација и званичника, а комеморацији су, поред Инцка и Вигемарка, присуствовали и предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус, амерички и турски амбасадори у БиХ Ерик Нелсон и Халдун Коч, те предсједник Собрања Сјеверне Македоније Талат Џафери, као и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић те премијер ФБиХ Фадил Новалић.

Ађијус

Предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (ММКС) Кармел Ађијус рекао је јуче у Сребреници да Хашки трибунал и ММКС, који га је наслиједио, већ више од 25 година обезбјеђују међународну правду.

- Захваљујући њиховом раду, пресудама, неповратно се промијенио међународни правни аспект. Они који су најодговорнији за ужасне злочине су изведени пред лице правде, а они који су страдали коначно су дочекали и укоп - рекао је Ађијус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана