Trebinje: Počela primjena integrisanog zdravstvenog informacionog sistema

Srna
Foto: Srna

TREBINjE - U trebinjskoj Bolnici počela je realizacija najkompleksnijeg i najznačajnijeg projekta u Republici Srpskoj, Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Iz Bolnice je saopšteno da je u proteklom periodu nabavljena sva neophodna oprema, uspješno edukovano medicinsko osoblje, te sprovedene sve potrebne instalacije.

“Uz pomoć Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema biće mnogo jednostavnije praćenje medicinskog stanja pacijenata, jer će sve zdravstvene institucije biti uvezane u jedinstven i kompleksan sistem, što omogućava efikasniji uvid u medicinske podatke pacijenata, rezultate dijagnostičkih procedura, primjenjivane terapije i drugo”, navodi se u saopštenju.

Iz Bolnice ističu da se medicinsko osoblje odlično snašlo i sa ovim novim izazovom, uz pomoć predstavnika Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koji već nekoliko sedmica sprovode neophodnu edukaciju.

 Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta zadovoljan je kako je tekla dinamika radova u vezi sa primjenom Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, uprkos narušenoj epidemiološkoj situaciji prethodnih mjeseci.

On je izrazio zadovoljstvo i zbog spremnosti zdravstvenih radnika da prihvate i efikasno i efektivno odgovore i ovom zadatku, navodi se u saopštenju.

Iz Bolnice Trebinje dodaju da se u narednom periodu očekuje podjela elektronskih zdravstvenih kartica, kako su najavili iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

“Nakon 1. avgusta u cijeloj Republici Srpskoj kreće apsolutna primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema”, rekao je Lambeta.

 Uz elektronske uputnice, recepte, specijalističke nalaze smanjiće se bespotrebno hodanje pacijenata i čekanje u redovima, što omogućava i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

 “Uvođenjem ovakvog informacionog sistema, osmišljenog prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, podići ćemo zdravstveni sistem na kvalitetniji nivo, na zadovoljstvo svih. Nadamo se da je ovo samo jedan korak u nizu mnogih kojima ćemo ga osavremeniti i unaprijediti, jer nam je pandemija virusa korona dokazala da na kvalitetnom zdravstvenom sistemu počiva i cjelokupan državni sistem”, naglašava se u saopštenju.

Iz Bolnice dodaju da je ova ustanova bila jedina zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja nije imala razvedenu informatičku mrežu, a koja je u najkraćem mogućem periodu, uprkos brojnim poteškoćama, uspjela organizovati rad i promptno razvesti najsavremeniju računarsku mrežu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana