Требиње: Почела примјена интегрисаног здравственог информационог система

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - У требињској Болници почела је реализација најкомплекснијег и најзначајнијег пројекта у Републици Српској, Интегрисаног здравственог информационог система.

Из Болнице је саопштено да је у протеклом периоду набављена сва неопходна опрема, успјешно едуковано медицинско особље, те спроведене све потребне инсталације.

“Уз помоћ Интегрисаног здравственог информационог система биће много једноставније праћење медицинског стања пацијената, јер ће све здравствене институције бити увезане у јединствен и комплексан систем, што омогућава ефикаснији увид у медицинске податке пацијената, резултате дијагностичких процедура, примјењиване терапије и друго”, наводи се у саопштењу.

Из Болнице истичу да се медицинско особље одлично снашло и са овим новим изазовом, уз помоћ представника Интегрисаног здравственог информационог система који већ неколико седмица спроводе неопходну едукацију.

 Директор Болнице Требиње Недељко Ламбета задовољан је како је текла динамика радова у вези са примјеном Интегрисаног здравственог информационог система, упркос нарушеној епидемиолошкој ситуацији претходних мјесеци.

Он је изразио задовољство и због спремности здравствених радника да прихвате и ефикасно и ефективно одговоре и овом задатку, наводи се у саопштењу.

Из Болнице Требиње додају да се у наредном периоду очекује подјела електронских здравствених картица, како су најавили из Фонда здравственог осигурања.

“Након 1. августа у цијелој Републици Српској креће апсолутна примјена Интегрисаног здравственог информационог система”, рекао је Ламбета.

 Уз електронске упутнице, рецепте, специјалистичке налазе смањиће се беспотребно ходање пацијената и чекање у редовима, што омогућава и квалитетнију здравствену заштиту.

 “Увођењем оваквог информационог система, осмишљеног према смјерницама Свјетске здравствене организације, подићи ћемо здравствени систем на квалитетнији ниво, на задовољство свих. Надамо се да је ово само један корак у низу многих којима ћемо га осавременити и унаприједити, јер нам је пандемија вируса корона доказала да на квалитетном здравственом систему почива и цјелокупан државни систем”, наглашава се у саопштењу.

Из Болнице додају да је ова установа била једина здравствена установа у Републици Српској која није имала разведену информатичку мрежу, а која је у најкраћем могућем периоду, упркос бројним потешкоћама, успјела организовати рад и промптно развести најсавременију рачунарску мрежу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана