Temelji dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju utočišta u oktobru

Milijana Latinović
Temelji dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju utočišta u oktobru

BANjALUKA, TREBINjE - Temelji za dnevne centre za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju trebalo bi da budu postavljeni idući mjesec, čime će biti ozvaničena izgradnja utočišta za koje je novac sakupljen na prošlogodišnjoj donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Zahvaljujući humanistima iz cijele Srpske, te donacijama vlada RS i Srbije u decembru prošle godine obezbijeđeno je 1,2 miliona maraka za izgradnju dva dnevna centra. Iako je početak radova najavljivan za proljeće, pandemija virusa korona prolongirala je aktivnosti, ali nije stala na put namjeri da djeca dobiju utočište.

Predsjednik Upravnog odbora trebinjskog Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko”, koje okuplja oko 128 djece sa poteškoćama u razvoju, Mijat Šarović rekao je za “Glas Srpske”  da je pri kraju izbor izvođača radova.

- Na sastanku sa čelnicima grada dogovorili smo da gradimo centar onakav kakav smo ranije planirali našim projektom a čija je vrijednost oko 1,5 milion maraka. U njemu će djeca imati sve što im je potrebno. S obzirom na to da od novca prikupljenog na donatorskoj večeri nama pripada polovina, grad je pristao da nam pomogne i da zajedno obezbijedimo preostali iznos - rekao je Šarović koji je otac mladića sa poteškoćama u razvoju i koordinator projekta u Trebinju.

Dodao je da su dogovorene četiri faze izgradnje centra.

- U prvoj fazi planirana je izgradnja objekta, stavljanje pod krov i završetak svih spoljašnjih radova. Kamen temeljac bi trebao biti postavljen početkom idućeg mjeseca a rok za završetak prve faze je 60 dana. Druga faza podrazumijeva uređenje prvog sprata. Kada to završimo mi ćemo već moći da koristimo centar. Treća i četvrta faza podrazumijevaju uređenje drugog sprata i neke dodatne aktivnosti - rekao je Šarović dodavši da će mališani već iduće godine imati na raspolaganju sigurno utočište sa svim potrebnim sadržajima koji će poboljšati kvalitet njihovog života.

Direktorica banjalučke Javne ustanove Centar “Zaštiti me” Zorica Kuzmanović-Vasilić kaže za “Glas Srpske” da je grad usvojio inicijativu za izmjenu regulacionog plana mjesta gdje će se graditi dnevni centar.

- Izrađen je idejni projekat, u toku je obezbjeđenje građevinske dozvole, a u međuvremenu će biti završene i izmjene regulacionog plana, tako da radimo punom parom u saradnji sa gradom. Ukoliko sve bude kako treba u oktobru bi već trebalo položiti kamen temeljac, a onda bi građevinski radovi počeli na proljeće - rekla je Kuzmanović-Vasilić.

Humanitarne akcije

Mijat Šarović je istakao da trebinjsko udruženje na sve načine nastoji da obezbijedi novac kako bi centar zasijao u punom sjaju.

- Na humanitarnoj aukciji slika koju smo nedavno organizovali obezbijedili smo 10.000 maraka, a angažovali smo i naše Hercegovce širom svijeta koji će pomoći da sakupimo novac - rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana