Темељи дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју уточишта у октобру

Милијана Латиновић
Темељи дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју уточишта у октобру

БАЊАЛУКА, ТРЕБИЊЕ - Темељи за дневне центре за дјецу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу требало би да буду постављени идући мјесец, чиме ће бити озваничена изградња уточишта за које је новац сакупљен на прошлогодишњој донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима”.

Захваљујући хуманистима из цијеле Српске, те донацијама влада РС и Србије у децембру прошле године обезбијеђено је 1,2 милиона марака за изградњу два дневна центра. Иако је почетак радова најављиван за прољеће, пандемија вируса корона пролонгирала је активности, али није стала на пут намјери да дјеца добију уточиште.

Предсједник Управног одбора требињског Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце нам је заједничко”, које окупља око 128 дјеце са потешкоћама у развоју, Мијат Шаровић рекао је за “Глас Српске”  да је при крају избор извођача радова.

- На састанку са челницима града договорили смо да градимо центар онакав какав смо раније планирали нашим пројектом а чија је вриједност око 1,5 милион марака. У њему ће дјеца имати све што им је потребно. С обзиром на то да од новца прикупљеног на донаторској вечери нама припада половина, град је пристао да нам помогне и да заједно обезбиједимо преостали износ - рекао је Шаровић који је отац младића са потешкоћама у развоју и координатор пројекта у Требињу.

Додао је да су договорене четири фазе изградње центра.

- У првој фази планирана је изградња објекта, стављање под кров и завршетак свих спољашњих радова. Камен темељац би требао бити постављен почетком идућег мјесеца а рок за завршетак прве фазе је 60 дана. Друга фаза подразумијева уређење првог спрата. Када то завршимо ми ћемо већ моћи да користимо центар. Трећа и четврта фаза подразумијевају уређење другог спрата и неке додатне активности - рекао је Шаровић додавши да ће малишани већ идуће године имати на располагању сигурно уточиште са свим потребним садржајима који ће побољшати квалитет њиховог живота.

Директорица бањалучке Јавне установе Центар “Заштити ме” Зорица Кузмановић-Василић каже за “Глас Српске” да је град усвојио иницијативу за измјену регулационог плана мјеста гдје ће се градити дневни центар.

- Израђен је идејни пројекат, у току је обезбјеђење грађевинске дозволе, а у међувремену ће бити завршене и измјене регулационог плана, тако да радимо пуном паром у сарадњи са градом. Уколико све буде како треба у октобру би већ требало положити камен темељац, а онда би грађевински радови почели на прољеће - рекла је Кузмановић-Василић.

Хуманитарне акције

Мијат Шаровић је истакао да требињско удружење на све начине настоји да обезбиједи новац како би центар засијао у пуном сјају.

- На хуманитарној аукцији слика коју смо недавно организовали обезбиједили смо 10.000 марака, а ангажовали смо и наше Херцеговце широм свијета који ће помоћи да сакупимо новац - рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана