Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici obilježavaće se 24.jula/6.avgusta

Srna
Foto: Printscreen

BEOGRAD - Mučenici prebilovački i donjohercegovački i svi ostali mučenici postradali za vjeru u Hercegovini u vrijeme Drugog svjetskog rata od sada će se zajedno proslavljati pod nazivom Sveti mučenici prebilovački i ostali hercegovački mučenici, sa datumom praznovanja 24. jula/6. avgusta, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Odluka je donesena na redovnom zasjedanju Svetog Arhijerejskog sabora održanog u Sremskim Karlovcima i Beogradu, od 15. do 21. maja.

U saopštenju se navodi da je izmijenjen datum praznovanja mučenika dabrobosanskih, pa će se umjesto 28. juna/11. jula, njihov spomen ubuduće obilježavati 5/18. jula svake godine, a datum praznovanja svetih sveštenomučenika žitomislićkih biće 13/26. jun.

Sveta djeca mučenici, jastrebarski i sisački, praznovaće se 13. jula/26. avgusta, sveti mučenici zvorničko-tuzlanski 26. maja/8. juna, a sveti mučenici bački 10/23. januara.

U Diptihe svetih uvršteni su episkop karlovački i plaščanski sveti Danilo, sa datumom praznovanja 27. januara/9. februara, sveti Irinej /Ćirić/ i episkop bački, ispovjednik vjere, sa datumom praznovanja 24. marta/6. aprila.

Uvršeta su i sveta 73 sveštenomučenika gornjokarlovačka, čiji će datum praznovanja biti zajedno sa spomenom svetog sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog 4/17. jula, kao i sveti sveštenomučenik Nedeljko Rakovički /Streličić/, sa datumom praznovanja 8/21. maja, te sveti sveštenomučenik Miloš /Bilbija/ Grkovačko-crnoluški, sa datumom praznovanja 28. jula/ 10. avgusta.

U Diptihe svetih uvršteni su i sveti sveštenomučenici Ilija /Budimir/, Risto /Ćatić/, Kosta /Stanišić/ i ostali livanjski mučenici, a njihov datum praznovanja će uskoro biti utvrđen i saopšten, kao i sveti prepodobnomučenici medljanski iguman Serafim, monah Avakum i monah Mardarije, sa datumom praznovanja 28. septembra/11. oktobra.

"Prepoznajući u primeru njihovog vrlinskog života, mučeništva, ispovedništva i podvižništva neugasivu revnost za veru, Srpska pravoslavna crkva unošenjem u Diptihe svetih preporučuje ova novojavljena i novoproslavljena svetila pravoslavlja svojoj duhovnoj deci kao primer za ugled u vrlini i čvrstini vere, nade i ljubavi", ističe se u saopštenju.

Iz SPC su naveli da su tokom zasjedanja Svetog Arhijerejskog sabora saslušani i analizirani izvještaji o radu Svetog Arhijerejskog Sinoda i eparhijskih arhijereja, kao i dobrotvorne fondacije "Čovekoljublje" i drugih fondacija, ustanova i službi SPC u proteklom periodu.

Sabor se bavio i radom Patrijaršijske biblioteke, Muzeja i Arhiva SPC, kao i pitanjem crkvene prosvjete analizirajući trenutno stanje i problem, a za rektore bogoslovija postavljeni su dosadašnji vršioci dužnosti rektora.

Za rektora Bogoslovije Svetog Save u Beogradu postavljen je protođakon Radomir Vrućinić, Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima protojerej–stavrofor Jovan Milanović, a Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči protonamjesnik Ljubomir Prijović.

Razmatrano je i stanje SPC na Kosovu i u Metohiji, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj i drugdje, kao i duhovne i sve ostale posljedice ratnog sukoba u Ukrajini.

Posebno je razmatrana tema izbjeglicâ, od kojih je veliki broj utočište našao na prostoru jurisdikcije SPC.

U saopštenju se dodaje da je Sabor sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao i pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve, a tokom Sabora održana je i sjednica Centralnog tijela za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

U Svetom Sinodu mandat je prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji ostaju članovi zamjenici.

Za nove članove Svetog Sinoda izabrani su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop bački Irinej.

Za episkopa zapadno-evropskog izabran je dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin /Jeremić/, a za episkopa šabačkog dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotej /Petrović/, dok je administriranje Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom povjereno Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su arhimandrit Aleksej /Bogićević/, iguman manastira Svetog Luke u Bošnjanima kraj Varvarina, sa titulom episkop hvostanski, arhimandrit Ilarion /Lupulović/, iguman manastira Draganca kod Gnjilana, sa titulom episkop novobrdski i arhimandrit Nektarije /Samardžić/, klirik Eparhije britansko-skandinavske, sa titulom episkop jegarski.

Izabrani za vikarne episkope patrijarha Porfirija su i arhimandrit Dositej /Radivojević/, nastojatelj manastira Svetog Georgija u Ćelijama kod Lazarevca, sa titulom episkop lipljanski i protosinđel Petar /Bogdanović/, nastojatelj manastira Gornjaka kod Petrovca na Mlavi, sa titulom episkop toplički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana