“Šume” u plusu, šest gazdinstava u minusu

Marijana Miljić Bjelovuk
“Šume” u plusu, šest gazdinstava u minusu

BANjALUKA - “Šume RS” lani su ostvarile dobit od 4,39 miliona maraka, a osam organizacionih dijelova ovog preduzeća u svom izvještaju iskazalo je gubitak.

Prema saznanjima “Glasa Srpske” godinu u minusu završila su šumska gazdinstva “Oštrelj” iz Drinića, “Vrbanja” Kotor Varoš, “Majevica” Lopare, “Lisina” Mrkonjić Grad, “Drina” Srebrenica i “Borja” Teslić. Negativan rezultat imao je i Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju i Centar za gazdovanje kršem.

Najveći gubitak ostvario je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju i to od 726.266 maraka, dok je trebinjski Centar za gazdovanje kršem imao minus od od 251.332 KM.

Kada je riječ o šumskim gazdinstvima najveći gubitak iskazala je “Vrbanja” i to 531.488 maraka, dok je “Oštrelj” imao minus od 442.681 marku. Slijede ih “Borja” sa gubitkom od 197.684 marke, “Lisina” sa  155.447 KM te “Drina” sa 141.021 markom gubitka. Najmanji minus u poslovanju iskazalo je gazdinstvo “Majevica” i to od 13.727 maraka. 

Vršilac dužnosti direktora “Šuma RS” Slaven Gojković rekao je da je ostvareni rezultat preduzeća u 2019. godini bolji u odnosu na godinu ranije.

- Imamo šumska gazdinstva koja su poslovala negativno, ali ne želimo da izlazimo sa tim podacima dok Nadzorni odbor preduzeća ne usvoji izvještaj o poslovanju. Za sada možemo reći i da je smanjen broj gazdinstava koja su poslovala sa minusom lani u odnosu na godinu ranije. Posljednji kvartal 2019. godine bio je poprilično dobar i popravio kompletno stanje u finansijskom izvještaju  - rekao je Gojković.

“Šume RS” su i na startu godine ostvarile dobre rezultate, ali je širenje virusa korona poremetilo planove i sve na neki način stopiralo.

- Pandemija nas je poremetila. Već od polovine marta kupci su počeli da nas obavještavaju da će morati obustaviti isporuku sortimenata. Zbog toga je sve stalo. Mi smo da bismo prevazišli trenutne probleme produžili i rok plaćanja. To je donekle ublažilo sve, jer je nastavljena isporuka, ali su se sa druge strane povećala naša potraživanja. Zbog toga imamo i manje priliva sredstava. Sada razmatramo kako da to riješimo i u kojem pravcu da idemo - rekao je Gojković i dodao da zbog svega raste i iznos novca koji duguju opštinama u Srpskoj.

Na početku godine bilo je riječi i da će biti smijenjeni direktori gazdinstava koja su poslovala negativno, ali je pojava virusa korona smjenu gurnula u drugi plan.

Nadzorni odbor

Sjednica Nadzornog odbora “Šuma RS” na kojoj je trebalo da bude razmatran izvještaj o poslovanju preduzeća za 2019. godinu bila je zakazana za 16. mart, ali je odgođena.

- Sjednica je odgođena zbog virusa korona i za sada nemamo najavu kada će biti održana  - rekla je predsjednica Nadzornog odbora “Šuma RS” Biljana Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana