“Шуме” у плусу, шест газдинстава у минусу

Маријана Миљић Бјеловук
“Шуме” у плусу, шест газдинстава у минусу

БАЊАЛУКА - “Шуме РС” лани су оствариле добит од 4,39 милиона марака, а осам организационих дијелова овог предузећа у свом извјештају исказало је губитак.

Према сазнањима “Гласа Српске” годину у минусу завршила су шумска газдинства “Оштрељ” из Дринића, “Врбања” Котор Варош, “Мајевица” Лопаре, “Лисина” Мркоњић Град, “Дрина” Сребреница и “Борја” Теслић. Негативан резултат имао је и Центар за сјеменско-расадничку производњу и Центар за газдовање кршем.

Највећи губитак остварио је Центар за сјеменско-расадничку производњу у Добоју и то од 726.266 марака, док је требињски Центар за газдовање кршем имао минус од од 251.332 КМ.

Када је ријеч о шумским газдинствима највећи губитак исказала је “Врбања” и то 531.488 марака, док је “Оштрељ” имао минус од 442.681 марку. Слиједе их “Борја” са губитком од 197.684 марке, “Лисина” са  155.447 КМ те “Дрина” са 141.021 марком губитка. Најмањи минус у пословању исказало је газдинство “Мајевица” и то од 13.727 марака. 

Вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић рекао је да је остварени резултат предузећа у 2019. години бољи у односу на годину раније.

- Имамо шумска газдинства која су пословала негативно, али не желимо да излазимо са тим подацима док Надзорни одбор предузећа не усвоји извјештај о пословању. За сада можемо рећи и да је смањен број газдинстава која су пословала са минусом лани у односу на годину раније. Посљедњи квартал 2019. године био је поприлично добар и поправио комплетно стање у финансијском извјештају  - рекао је Гојковић.

“Шуме РС” су и на старту године оствариле добре резултате, али је ширење вируса корона пореметило планове и све на неки начин стопирало.

- Пандемија нас је пореметила. Већ од половине марта купци су почели да нас обавјештавају да ће морати обуставити испоруку сортимената. Због тога је све стало. Ми смо да бисмо превазишли тренутне проблеме продужили и рок плаћања. То је донекле ублажило све, јер је настављена испорука, али су се са друге стране повећала наша потраживања. Због тога имамо и мање прилива средстава. Сада разматрамо како да то ријешимо и у којем правцу да идемо - рекао је Гојковић и додао да због свега расте и износ новца који дугују општинама у Српској.

На почетку године било је ријечи и да ће бити смијењени директори газдинстава која су пословала негативно, али је појава вируса корона смјену гурнула у други план.

Надзорни одбор

Сједница Надзорног одбора “Шума РС” на којој је требало да буде разматран извјештај о пословању предузећа за 2019. годину била је заказана за 16. март, али је одгођена.

- Сједница је одгођена због вируса корона и за сада немамо најаву када ће бити одржана  - рекла је предсједница Надзорног одбора “Шума РС” Биљана Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана